Norrköpings Sebastian Andersson reagerar efter en missad målchans under sista omgången i allsvenskan mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg på Östgötaporten i Norrköping.
Norrköpings Sebastian Andersson reagerar efter en missad målchans under sista omgången i allsvenskan mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg på Östgötaporten i Norrköping.

Medalj med IFK Norrköping och in i det sista hade Sebastian Andersson chansen att vinna den allsvenska skytteligan.Inte illa med tanke på hur det var i våras.Då ratades han av Djurgården.– Jag visste att det fanns en plan för mig här, säger anfallaren.

3–1 hemma mot IFK Göteborg och IFK Norrköping gjorde jobbet i jakten på den allsvenska andraplatsen i sista omgången.

Problemet?

Det gjorde även AIK – seger med samma siffror mot Kalmar FF – och tog stora silver på lika många (60) poäng som Norrköping men med bättre målskillnad.

Norrköping fick nöja sig med tredjeplatsen – och någon skytteligaseger blev det inte för Andersson. Häcken gjorde som man ville mot jumbon Falkenberg. Det var upplagt för John Owoeri. Hans fyra mål i 7–0-segern säkrade titeln som seriens produktivaste anfallare med 17 mål, tre fler än Andersson och Vidar Kjartansson, islänningen som under säsongen lämnade Malmö FF.

"Blev nog för het"

Men Andersson var nöjd ändå, trots det missade stora silvret och att det inte blev fler än två mål i säsongsavslutningen på Östgötaporten. Han kunde ha gjort minst det dubbla, när lagkamraterna gjorde vad de kunde för att leverera lägen till skåningen.

– Jag missade ett par lägen som jag nog sätter annars. Jag blev nog lite för het. Jag fick höra att jag hade chansen att vinna skytteligan, säger han.

Andersson tog vägen från Ängelholm till Norrköping via Kalmar FF och Djurgården. För många var han en överraskande värvning i mars.

I Norrköping fanns redan Emir Kujovic, förra årets skyttekung, och Christoffer Nyman, numera landslagsman.

– Jag visste att jag hade två anfallare före mig, men jag tog det successivt i början. Janne (Andersson, dåvarande tränaren) sade att han hade en plan för mig och det var positivt. Jag tog det med ro i början, som det kom och det gick ju bra. Hela resan här har varit positiv, en bra upplevelse, säger han.

"Ser ljust ut"

Norrköpings förmåga att hantera spelarförluster och managerbytet mitt i säsongen (Jens Gustafsson in och Andersson ut) lade grunden till tredjeplatsen.

– Vi är en grupp som trivs bra med varandra. Vi har bra sammanhållning, en god spelidé, en bra blandning mellan unga och äldre spelare.

TT: Vad tror du krävs för att utmana om SM-guldet nästa år?

– Jag tror att det är små detaljer som avgör, att vi inte blir för ivriga när vi har bollen, när vi ska attackera och inte attackera. Det är detaljer vi ska slipa på. Förhoppningsvis lär vi känna varandra ännu bättre. Jag tycker det ser ljust ut, säger Sebastian Andersson.

Nicklas Bärkroth gjorde säsongens sista mål (3–1) på Östgötaporten där IFK Göteborgs isländske försvarsveteran Hjalmar Jónsson avslutade sin allsvenska karriär.

Lawson Sabah gjorde IFK Göteborgs mål.

– Vi har på ett okej sätt kämpat till oss bronset. Det viktigaste för föreningen har varit att visa svarta siffror (i ekonomin) och det gör vi, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset