Norrköpings Nicklas Bärkroth, målskytt mot IFK Göteborg.
Norrköpings Nicklas Bärkroth, målskytt mot IFK Göteborg.

3–1 hemma mot IFK Göteborg och IFK Norrköping gjorde jobbet i jakten på den allsvenska andraplatsen.Problemet?Det gjorde även AIK.

Förra säsongens mästare stannade på 60 poäng, precis som AIK, men bättre målskillnad innebar att de stora silvermedaljerna hamnade på Friends.

På Östgötaporten fick hemmapubliken nöja sig med ett snyggt slut på säsongen.

Men det började illa.

Norrköping sattes i en jobbig sits när det rejält skadedrabbade Göteborg fick utdelning redan på sin första hörna. Mittbacken Mattias Bjärsmyr vann nickduellen och Lawson Sabah drog till direkt.

Men Norrköping öste på, tog tag i spelet och matade på. Det var chans på chans. Sebastian Andersson prickade ribbans överkant sedan Nicklas Bärkroth vänt bort Hjalmar Jónsson, den isländske veteranen som spelade sin sista match för IFK Göteborg.

Andersson fick ett nytt läge, framspelad av Tesfaldet Tekie, men avslutade tamt. Hade han sett hur fri Bärkroth var vid bortre stolpen hade Norrköping haft 1–1 redan där.

Dubbel av Andersson

När Sebastian Andersson äntligen fick till det kom kvitteringen. Glidande stötte han in David Moberg Karlssons passning från vänsterkanten.

Det var anfallarens 13:e mål för säsongen.

Nummer 14 kom direkt efter pausen, efter väggspel med Tekie. I det läget hade Norrköping andraplatsen och Andersson klev upp i delad ledning i skytteligan med Vidar Kjartansson och John Owoeri. Men på någon minut gick allt emot både Andersson och Norrköping. Daniel Sundgren gjorde 2–1 för AIK och Owoeri sitt 15:e mål i och med hans 5–0 för Häcken mot slagpåsen Falkenberg.

Matchens miss

Bärkroth avrundade en stark höst med sitt 3–1-mål, en gåva från Göteborgs försvar som inte fick undan bollen. Nåja, det var fler som stod för parodiska missar i den nollgradiga kylan. Överlägsen vinnare i den kategorin: Sebastian Andersson som först sköt över från några meter och sedan, från nära mållinjen, inte klarade att styra in Bärkroths inspel.

Andersson kunde lätt ha gjort fyra mål, men det hade inte räckt ändå i jakten på Owoeri eller Norrköpings försök att passera AIK i kampen om det stora silvret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset