”Äckligt”, ”Ohygieniskt”. Lillemor möttes av upprörda och förtvivlade kommentarer när hon delade sitt bästa spartips – att använda äggvattnet till att laga te.

Lillemor Åhs, 31, från Norrköping, ville dela med sig av sitt tips för att spara både tid, vatten och energi. När hon kokat sina ägg häller hon över det heta vattnet i tekoppen. 

– När jag gör det tycker jag det är smart att slå två flugor i en smäll, säger Lillemor till Metro.se.

Lillemor är med i Facebookgruppen ”Återbruka mera” där hon bland annat tipsat om att locka håret med sugrör. Nu ville hon dela med sig av sitt   morgonknep till gruppens drygt 9 000 medlemmar, rapporterade   Aftonbladet först.

Men reaktionerna var inte de hon hade väntat sig. Att återbruka vattnet väckte en hel del känslor bland medlemmar som tyckte det var ohygieniskt. 

– Jag har aldrig reflekterat över att folk skulle må så dåligt av det och bli äcklade och till och med arga, säger Lillemor till Metro.se.

Vissa talar om att det är hönsbajs, blod och psalmonella på äggen som kan sprida sig till vattnet.

– Jag vet inte var de köper sina ägg. Jag har på sin höjd fått en fjäder på mina ägg. Dessutom kokar man det ju i flera minuter, säger Lillemor. 

Hon säger att det inte blir någon äggsmak alls kvar i tekoppen. Om något ägg går sönder använder hon inte vattnet till att göra te.

När ”Allt om vetenskap” fick en läsarfråga om det är farligt att dricka vattnet som man kokat ägg i kontaktade tidningen giftinformationscentralen, som sa att det var helt ofarligt. Alla eventuella bakterier, virus och parasiter kommer att vara borta efter kokningen. 

Lillemor blev lite chockad över reaktionerna till att börja med, men skrattar nu mest åt reaktionerna.

– Jag kommer att fortsätta använda äggvatten till te och jag tycker att fler borde ta efter, säger hon.

► LÄS MER: Jeff vet hur man återanvänder

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset