På ett läger för inkluderande e-sport föll pusselbitarna på plats. Ett möte två människor emellan tände gnistan för en ny satsning för jämställdhet i gaming.“Många tjejer spelar, men det kan vara tungt att erkänna att man är tjej på grund av den hårda miljön”, säger Lillie Klefeldt.

Simon Engstrand

"Många tjejer spelar, men det kan vara tungt att erkänna att man är tjej på grund av den hårda miljön", säger Lillie Klefeldt, 26, till Metro.

Simon Engstrand

 Liza Lind.

När Lillie Klefeldt och Liza Lind möttes på ett e-sport-läger föll pusselbitarna på plats och grunden lades för gaming-communityn Female Legends, en mötesplats för icke-män som spelar League of Legends.

– Många tjejer spelar, men det kan vara tungt att erkänna att man är tjej på grund av den hårda miljön. Så vi vill ge tjejer lite mer utrymme att kunna utvecklas, bli bättre och ha andra tjejer att spela med, säger Lillie Klefeldt, 26, till Metro.

LÄS MER: 5 saker jag är trött att höra som e-sportare 

Hittills har Female Legends samlat cirka 200 gamers. Initiativet stöttas av spelförbundet Sverok och just nu står både Lillie och Liza på e-sportens mekka, Dreamhack, för att berätta om satsningen.

– Vårt mål är att inte behövas, men just nu ser jag att fram tills hälften av alla spelare i LCS (reds. anmärkning: League of Legends Championship Series och är världens största liga i spelet) är kvinnor så fortsätter vi kämpa. Vårt mål är att få in en kvinna i LCS, vi vill att det ska vara ungefär hälften och jämställt i proffsscenen.

– När männen spelar handlar det om stora belopp, medan när tjejer spelar kan det handla om godispåsar. Vi vill att e-sport för damer ska tas på lika stort allvar som den manliga. E-sport är en av de få sporter där faktiskt kvinnor och män kan spela på samma villkor. Det finns inget fysiskt som skiljer, inga muskler som är viktigare.

LÄS MER: Fenjima: Det är inte ofta jag har upplevt en sådan gemenskap 

Varför ser det då ut som det gör?

– Vi har samma möjligheter, problemet är att det är mycket tuffare klimat för tjejer. Jag har personligen fått förklara min gaming väldigt mycket, det är inte självklart på samma sätt. Handlar det om en kille rycker folk på axlarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset