När Linda Khoshaba åkte från skolan somnade hon på pendeltåget. När hon vaknade var tåget låst och tomt, och stod parkerat i en depå. ”Jag kände mig jätteorolig”, säger Linda Khoshaba, 31.

Linda Koshaba hade ont i magen och fick rådet att besöka sin vårdcentral. Hon gick då från skolan och satte sig på pendeln hem. Men på resan somnade hon, och vaknade ensam på ett alldeles tomt pendeltåg.

– Jag kände mig jätteorolig. Jag kollade direkt mobilen om jag hade batteri så jag kunde kontakta någon. Men vem skulle jag vända mig till? Så då ringde jag direkt till polisen, säger hon till Metro.

Hon försökte själv ta sig ur tåget, men det var låst och hennes första tanke var hur länge hon skulle bli tvungen att sitta inlåst i vagnen.

– Jag hann också tänka: har jag mat kvar i väskan så jag klarar mig tills imorgon?

Tåget stod parkerat på Älvsjödepån i södra Stockholm. Flera passagerare åkte med samma tåg utan att någon väckte Linda när det skulle tas ur trafik. Men framförallt är Linda förvånad över att lokföraren inte kontrollerade att vagnarna var tomma. Efter ett tag kom en anställd på Stockholmståg, som kör pendeltågen, till platsen och släppte ut henne.

När Metro når Stockholmståg känner de till incidenten, som inträffade strax före lunchtid på torsdagen.

– Polisen kontaktade oss, så då skickade vi ut personal till tåget, säger Mikael Lindskog, kommunikationschef.

Enligt honom finns det rutiner för att upptäcka passagerare när ett tåg tas ur trafik, men att dessa brustit denna gång.

– Jag kan bara konstatera att vi har slarvat. Det är vårt ansvar att syna av tåget när vi tar det ur trafik eller kör in i en depå, just för att säkerställa att det inte finns någon som somnat.

Vet du om det ofta händer att någon glöms kvar på tåget?

– Jag har hört talas om en liknande händelse för några år sedan, men jag vågar påstå att det inte är vanligt och att vi oftast sköter oss. Jag vill verkligen beklaga att det inträffat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset