Om du tror att dagens julfirare bara bryr sig om jultomten och Kalle Anka så har du fel. Det kan Matkassens grundare Linda Hellquist intyga.

Joachim Nywall

Den ideella föreningen Matkassens grundare Linda Hellquist.

Det är lite som en tecknad saga av Tage Danielsson. Hjälpsamma människor överlämnar mat och leksaker till utsatta familjer. Men till skillnad från i Karl-Bertil Jonssons julafton handlar det i regel inte om folk som lever på gatan – utan om helt vanliga barnfamiljer som har svårt att få vardagen att gå ihop. 

Linda Hellquist fick idén ideella föreningen Matkassen, ej att förväxla med Linas Matkasse, efter att ha läst artiklar om den osynliga fattigdomen bland barnfamiljer i Sverige. 
 
 
På organisationens Facebook-sida kan vem som helst anmäla sig som givare, eller ansöka om att få hjälp. Det kan vara pengar till ett par nya glasögon till barnen, eller en matkasse som håller familjen flytande till nästa utbetalning på kontot.
 
– Mest är det ensamma mammor, som kanske lever på sjukbidrag eller som är långtidsarbetslösa. Gemensamt för de som får hjälp är att de har barn som bor hemma, säger hon.
 
 
Konceptet går ut på att givare och sökande ska mötas när gåvan lämnas över, på valfri plats. Ofta sker det i den sökandes hem. Ibland utvecklas relationen och personerna ses fler gånger – kanske över en middag eller gemensam aktivitet. 
 
 
På helgerna brukar Linda själv ge sig ut i vintermörkret för att lysa upp tillvaron för barnfamiljer i Vänersborgstrakten där hon bor. Då tar hon med sig sina barn, som är två och tre år gamla. 
 
– De är lite små än, men för större barn är det ett bra sätt att lära sig att få en förståelse för att alla inte har samma förutsättningar.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset