Linda före och under den smärtsamma infektionen i ansiktet.
Linda före och under den smärtsamma infektionen i ansiktet.

Linda fick en smärtsam bakterieinfektion i ansiktet efter att ha lånat ut sitt smink. Nu vill hon varna andra. – Fler borde få reda på riskerna, säger hon.

För drygt ett år sedan lånade Linda Andersson från Partille ut sin foundationssvamp till en vän som ville sminka över en finne i nacken. Vad hon inte visste då var att den till synes ofarliga blemman var en stafylokockinfektion som hon senare skulle bli smittad av.

– Han skulle iväg på en fest men hade fått några fula utslag som syntes rätt tydligt, så jag erbjöd mig att sminka över dem, berättar hon.

I dag ångrar hon att hon inte rengjorde svampen efteråt. Efter mindre än två dygn började hon känna ett plötsligt tryck över näsan som sedan spred sig vidare i ansiktet. Under natten blev det värre.

– Jag vaknade flera gånger av den fruktansvärda värken, det kändes som att jag hade brännskador i hela ansiktet och som att huden kokade inombords, säger hon.

Först trodde Linda att det rörde sig om en allergisk reaktion men när svullnaden och rodnaden vägrade lägga, blev hon rädd på riktigt och tog sig till närmsta sjukhus.

– Läkarna kunde inte komma på vad det var men de gav mig en massa kortisontabletter vilket hjälpte lite, så de skickade hem mig efter några timmar.

Dagen därpå hade rodnaden växt utmed kinderna och trycket kring huvudet var värre än någonsin. Mardrömmen pågick under tre dagar och resulterade i tre akuta sjukhusbesök. Under hela tiden vågade hon knappt visa sig ute.

– Stora hudflagor lossnade från mitt ansikte, det såg vidrigt ut, säger hon.

Det tog en vecka innan hon var helt återställd och läkarna konstaterade att det troligtvis var hennes vän som smittat henne via sminksvampen.

– Han fick antibiotika för infektionen och blev av med blåsorna och efter att jag fått antibiotika försvann min rodnad också.

Nu vill hon varna andra för vad som kan hända om man inte är noga med sminkhygienen.

– Jag vill att folk ska veta hur illa det kan gå. Man vet ju själv hur många gånger man stått flera tjejer i badrummet och sminkat sig innan man ska ut, men det kan ju vara livsfarligt, säger hon.

Per-Håkan Olausson, är hudläkare vid SkinDoc. Han menar att det finns risk för smittoöverföringar via sminkapplikatorer, men att de inte brukar ge den akuta reaktion som Linda Andersson beskriver.

– Om du har en trasig hud, eksem eller något öppet sår så löper du större risk för att smittas av en infektion. Men en snabb allmän, dubbelsidig svullnad i ansiktet beror oftare på att kroppen eller huden fått en akut reaktion på något, exempelvis efter hudens kontakt med till exempel kosmetika, irritativa preparat eller något preparat i kombination med sol.

►LÄS MER: Hon smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset