Hedvig Lindahl tröstar Jessica Samuelsson efter finalförlusten mot Tyskland.
Hedvig Lindahl tröstar Jessica Samuelsson efter finalförlusten mot Tyskland.

Hade det blivit seger och OS-guld hade Sverige ändå kunnat lida en förlust – av Hedvig Lindahl.– Jag tänkte faktiskt innan den här matchen att tar vi guld så fan, då kanske jag slutar, säger målvakten.

Hedvig Lindahl hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter OS-finalen, när hon gick med silvermedaljen runt halsen till spelarbussen utanför Maracanã. Tyskland vann med 2–1 i en final där Dzsenifer Marozsán först sköt 1–0 i krysset och sedan dunkade en frispark i stolpen där bollen sedan olyckligt studsade på Linda Sembrants ben och in i mål.

– Det första målet... Jag var där, men lyckades inte ta den. Det är därför jag är upprörd och ledsen. Det är ett fint mål, men man kan alltid göra bättre. Det hade förändrat allting om jag tagit den. Det är alltid mycket om och men..., säger Lindahl.

"Att vinna är jobbigt"

Stina Blackstenius reduceringsmål i den 67:e minuten blev bara av akademisk betydelse.

– Jag är rätt ledsen att vi inte tog oss hela vägen. Man har ju en romantisk bild hur allt ska sluta, men du blev det inte så, säger Lindahl, som hade kunnat använda det lyckliga slutet för att skriva slutet även på sin egen landslagssaga.

– Jag tänkte faktiskt innan den här matchen att tar vi guld så fan, då kanske jag slutar. Jag kanske slutar. Och så när det var slutsignal så bara fan, nu får jag väl spela EM också. Varför jag tror att jag tänkte så är för att det är jobbigt. Det är jättejobbigt, att vinna är skitjobbigt. Och det ska det vara. Men ge mig lite tid att återhämta mig så kommer jag väl igen.

EM slutet?

Lindahl, 33 år, har under de senaste åren varit den givna förstamålvakten i Pia Sundhages landslag. I höstas skrev hon på ett nytt tvåårskontrakt med Chelsea. Under OS har hon hyllats som en av Sveriges bästa spelare och blev bland annat hjälte två gånge rom när hon först räddade en straff i kvartsfinalen mot USA och sedan två i semifinalen mot Brasilien. I det pågående EM-kvalet har hon fortfarande inte släppt in något mål på sex matcher.

Hon gjorde landslagsdebut redan 2002 och var reserv när Sverige tog VM-silver 2003. Hon har även ett VM-brons från 2011 och fick Diamantbollen 2015.

EM i Nederländerna 2017 blir troligtvis hennes sista chans att få en efterlängtad guldmedalj.

– EM känns ju helt realistiskt, men sen får vi se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset