Fredrik Lindgren (röd huva) i ledning framför Bartosz Zmarzlik (blå), Chris Holder (vit) och Niels-Kristian Iversen (gul) under heat 2 vid VM deltävlingen i speedway på Friends Arena i Solna.
Fredrik Lindgren (röd huva) i ledning framför Bartosz Zmarzlik (blå), Chris Holder (vit) och Niels-Kristian Iversen (gul) under heat 2 vid VM deltävlingen i speedway på Friends Arena i Solna.

Fredrik Lindgren nådde sin första final för säsongen när VM-serien i speedway besökte Friends Arena i Solna. Väl där slutade han trea när Jason Doyle, Australien, tog sin tredje raka VM-delseger och tog över VM-ledningen från Greg Hancock.

Fredrik Lindgren fick en strålande start på säsongens nionde VM-deltävling med en heatseger och en andraplats.

– Fem poäng efter två heat är ganska bra och jag är nöjd, sade han till TV10.

Han följde upp det med tre andraplatser.

Banan i Friends Arena var ganska smal men det gjorde att det blev många tighta och intressanta heat

– Det kan vara tufft, det är så kompakt och det är åkare över allt men man kan se att det är bra racing i dag, tyckte Lindgren som kunde köra utan press på sig.

– Jag är redan klar för nästa säsong och vill bara nå så högt jag kan, sade Lindgren som fixade en VM-plats 2017 i GP-challenge.

Han tog sig till semi som femte åkare på elva poäng. Där blev han tvåa och i finalen blev han trea.

– Det har varit en fantastisk kväll med heatseger direkt och poäng i varje heat, sade Lindgren som hyllade publiken i Friends.

– Tusen tack alla som hejat i kväll.

Det var Lindgrens 15:e VM-final, men det har bara blivit en enda seger, 26 maj 2012 i Göteborg.

Doyle imponerade

Amerikanske veteranen Greg Hancock, 46, ledde VM-serien med fem poäng för Jason Doyle, 31, inför tävlingen i Solna som han själv jobbat aktivt med. Kanske var fokuset lite splittrat för efter en bra start tappade han fart och klara en semifinalplats precis.

Jason Doyle gjorde en fantastisk omkörning på första rakan i det elfte heatet. Eller snarare genomkörning genom fältet. Det syntes att australiern just nu åker med ett enormt självförtroende efter att ha vunnit de två föregående VM-deltävlingarna.

Trots att Doyle bara gör sin andra VM-säsong gick han upp i delad VM-ledning med Hancock på 117 poäng inför semifinalerna. Där tog han sin fjärde heatseger för kvällen. I den andra semifinalen blev Hancock bara trea och tappade VM-ledningen.

– Kändes som jag var för ivrig hela kvällen, man måste köra avslappnat i bland, förklarade Hancock till tv10.

Tre raka

I finalen var Doyle starkast och vann före landsmannen Chris Holder och toppar nu VM-tabellen på 123 poäng, fem före Hancock. Två VM-deltävlingar återstår, polska Torun nästa lördag och så avslutningen i Melbourne 22:a oktober.

– Det är fortfarande mycket kvar. mycket kan hända, Greg ledde ju med fem poäng före den här tävlingen, sade Doyle.

Den senaste att ta vinna tre deltävlingar i rad var Doyles landsman Jason Crump för tio år sedan.

– Otroligt, att göra som min stora idol, att nå det är otroligt, jag kan inte förstå det.

Lindgren slutade trea och är nia i VM på 73 poäng, en bakom Antonio Lindbäck som inte hade någon lyckad kväll med fyra inkörda poäng. Kim Nilsson körde ihop fem poäng medan Jacob Thorssell, 23, som fick ett wild card och gjorde VM-debut, tog en poäng.

Claudio Bresciani/TT
Greg Hancock (röd) före Fredrik Lindgren (blå) under heat 10 vid VM deltävlingen i speedway på Friends Arena i Solna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset