Line, 46, gjorde en fettsugning och bukplastik i våras. Resultatet blev katastrofalt och smärtorna från operationen minns hon fortfarande. ”Jag ville bara fly därifrån”.

Det var i mars i år som Line bestämde sig för att göra en bukplastik på kliniken i centrala Stockholm som Metro tidigare skrivit om.  Hon har fött två barn och ville få tillbaka sin platta mage. Under konsultationen föreslog kirurgen och ägaren av kliniken att hon även borde fettsuga kärlekshandtagen. Han erbjöd henne att göra ingreppet under lokalbedövning – i stället för narkos som är det brukliga.

– Jag hade aldrig gjort en operation tidigare så jag visste inte vad som gällde men han lät trovärdig och gav mig ett bra pris, säger hon.

På operationsdagen fick hon vänta två timmar innan personalen tog emot henne. Inne i den lilla kliniken var det stökigt och luktade mat.

– De satt och åt lunch i receptionen och frågade om jag ville äta med dem. Jag skulle ha gått redan då men det var en klinik i centrala Stockholm så jag såg ingen anledning att tvivla på deras kompetens, säger hon.

►LÄS MER: Skräckkliniken förstörde Emelies kropp: "Kände hur de skar"

Ingreppen på operationsbordet beskriver hon som en tortyr. När kirurgen började skära hade bedövningen ännu inte full effekt.

– Jag skrek och grät, det kändes som att jag låg på en slaktarbänk, säger Line.

Mellan smärtorna fällde en manlig undersköterska en syrlig kommentar.

– Han sa ”Du skulle ha betalat 5 000 kronor extra så hade du fått narkos”. Det var så bisarrt, det här händer inte tänkte jag.

Efter att hon genomhärdat fettsugningen och det var dags för bukplastik blev hon kissnödig.

– Då sa personalen att jag kunde hoppa av britsen och gå på toaletten själv. Så jag gick ut naken i receptionen där toan låg. Jag befann mig i chock och ville bara fly därifrån.

►LÄS MER: Elisabet, 46, opererade brösten på skandalkliniken: "Skrek och ville därifrån"

När operationerna var över konstaterade kirurgen att allt gått bra och att Line fick lov att ta på sig och gå hem.

– Jag tog en taxi och grät hela vägen hem, säger hon. 

Line har anmält kirurgen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), där han sedan tidigare har en rad anmälningar. Hon har fortfarande inte fått ut sin patientjournal då kirurgen hävdar den försvunnit under ett inbrott. Han har även slutat att besvara hennes samtal.

– Ärren på magen gör ont och sitter på tok för högt och fettsugningen har blivit ojämn vilket jag fått bekräftat av två utomstående kirurger. Det ser ut som jag har en gravidmage nertill. Jag kommer aldrig i hela mitt liv sätta min fot på den kliniken, den är farlig.

Metro har vid upprepade tillfällen sökt läkaren för en kommentar. I Metros tidigare intervjuer har han avvisat kritiken från kvinnorna och påstått att patienterna ljuger. Han har även sagt att han ofta använder sig av lokalbedövning i stället för narkos under sina operationer.

– Det är inte konstigt, alla gör det och många av mina patienter vill ha det eftersom de är rädda för narkos. Jag har gjort minst 70 operationer med lokalbedövning.

Line heter egentligen något annat. 

►LÄS MER: Emma, 27, bokade bröstlyft – fick en förstoring

Föreningen för estetisk kirurgi: Så kollar du upp din kirurg

Plastikkirurgens råd: "Så minskar du riskerna inför skönhetsoperationer"

Enligt Birgit Stark, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, har man som patient rätt att få en kopia på sin medicinska journal.

– Som läkare har man skyldighet att följa hälso- och sjukvårdslagen, där journalföringen är inkluderad, säger hon.

Att en patient lämnar ett operationsbord för att gå på toaletten under ett pågående långt ingrepp i lokalbedövning beskriver hon som hälsofarligt.

– Att patienten dessutom upplever ångest och smärta på grund av otillfredsställande bedövning är inte ett professionellt sätt att omhänderta patienten.

Läkaren som opererade Line är inte plastikkirurg, utan allmänkirurg. Det är en avsevärd skillnad menar Birgit Stark.

– Det är som att jag skulle göra en galloperation eller en canceroperation på tjocktarmen men saknar utbildning för det. Som allmänkirurg har man inte genomgått en specialistutbildning i plastikkirurgi.

Birgit Stark menar att ansvaret för att stoppa oseriösa skönhetskliniker ligger hos Socialstyrelsen och Inspektionen för vård om omsorg. Men hon oroas av många patienter inte själva kollar upp sin kirurg.

– Många tror att vården är på samma villkor i Sverige men det är den inte. Estetiska operationer kan utföras av vem som helst idag då det saknas reglering i Sverige. 

Hon rekommenderar att man väljer en kirurg som är specialist i plastikkirurg och medlem i svensk förening för estetisk plastkirurgi.

– Kolla upp kirurgen och kliniken hos Ivo och Socialstyrelsen. Vad personen har för utbildning, utrustning och hur länge kliniken har funnits, säger hon.

En kirurg kan heller inte avsäga sig ansvaret för sin patient.

– Som läkare har man ett moraliskt och juridiskt ansvar för sin patient. Att följa upp operationen och hjälpa till om det tillkommer komplikationer, säger hon.

Hon rekommenderar därför patienter att inför operationen se till att det finns ett skriftligt avtal som noggrant reglerar vad patienten och läkaren kommit överens om. 

►LÄS MER: Läkarexamen på falska meriter vanlig bluff 

Svensk förening för estetisk plastikkirurgi
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset