Färjestads Jonas Holös och Linköpings Niclas Bergfors under torsdagens SHL-match.
Färjestads Jonas Holös och Linköpings Niclas Bergfors under torsdagens SHL-match.

40 skott, flera frilägen och öppen bur – ändå lyckades Linköping bara producera ett enda mål på Lars Haugen.– De förtjänade egentligen att vinna, men det här minskade inte precis självförtroendet, säger Färjestads 29-årige norrman efter straffvinsten på bortaplan med 2-1.

När Johan Ryno producerade straffläggningens enda fullträff i sjätte rundan ordnade han Färjestads nionde seger på de tio senaste omgångarna.

Men SHL:s formstarkaste gäng måste den här gången framför allt tacka sin målvakt för de två poängen.

Lars Haugen räddade 39 av 40 skott, varav flera frilägen och snodde även åt sig samtliga Linköpings sex straffar efter den mållösa förlängningen.

– De tryckte tillbaka oss rejält i andra perioden och då var det svettigt för mig kan jag lova. Men det var en sådan match där allting stämde för mig och jag hade också en del flyt. Linköping sköt ju till och med på mig när de hade öppen bur, säger norrmannen med ett skratt.

Högre nivå

Med 93,66 i räddningsprocent ligger han fyra i SHL:s målvaktsliga – och håller en jämnare och högre nivå än tidigare.

– Så här bra har jag inte varit förut. I fjol var mycket nytt i Färjestad, men nu vet jag hur allt är och fungerar och behöver inte fundera så mycket. Dessutom är det en trygghet att veta att jag får spela även om jag gör en sämre match.

Den mot LHC under torsdagen var en av höstens mest intensiva och då han garanterat hade mest att göra.

Broc Little behövde tre rena frilägen för att till slut överlista Haugen – men någon mer mäktade inte att göra det.

– Lars gör en makalöst bra insats och räddar helt klart poängen till oss. Utan hans storspel hade vi förlorat, säger tränaren Leif Carlsson.

Dåliga hemma

Tillsammans med lagets uppoffrande boxplay. Inte minst i tre mot fem i 1.22 minuter utan att släppa in någon puck.

– Vi har en fantastisk trygghet i numerära underlägen och så har det varit hela hösten. Vi har jobbat hårt på att ligga rätt i linje och det har gett resultat, säger Lars Haugen.

Linköping har bara tagit full pott i en av åtta hemmamatcher hittills och endast plockat sju av 24 poäng i egna arenan.

– Nu gör vi ändå en bra match spel- och prestationsmässigt. Men vi måste vara effektivare, inte minst i powerplay. Där finns en del att jobba på, säger tränaren Dan Tangnes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset