Linköpingsspelarna jublar med klacken efter 2–0 segern mot Vittsjö.
Linköpingsspelarna jublar med klacken efter 2–0 segern mot Vittsjö.

Linköping gjorde sitt och vann mot Vittsjö med 2–0.Och med lite hjälp från Eskilstuna säkrades SM-guldet – i omklädningsrummet.– Det går inte att beskriva, det var förlösande, säger Pernille Harder till TT.

Bland blöta handdukar, svettiga benskydd och fotbollstrunkar.

Ombytta från matchkläder till mjukiskläder.

Det är också ett sätt att vinna SM-guld.

– Det är lite speciellt, men det är skitbra, säger Linköpings danska mittfältsess Pernille Harder.

Linköping vann som planerat mot Vittsjö och efter det väntade 45 minuter, en halvlek, innan det stod klart att Rosengård förlorat mot Eskilstuna. Linköpingsspelarna kunde då brista ut i ett glädjeskrik – i omklädningsrummet på Vittsjö idrottsplats.

– Vi visste ju om att Eskilstuna ledde, men man vågade inte hoppas, säger Harder efter att champagnekorkar flugit och spelarna dansat i ring både i omklädningsrummet och utanför i höstrusket.

– Det är helt sjukt. Man har gått och väntat på den här dagen, och nu är den här. Och med det här gänget också. Så jäkla skönt.

Första titeln för Harder

Pernille Harder gick visserligen mållös från matchen mot Vittsjö – men leder med sina 18 mål ändå skytteligan och har verkligen varit en av Linköpings frontfigurer.

SM-guldet var mittfältarens första titel.

– Det betyder enormt mycket. Det är ju något man väntat på, jag har varit här i fyra år nu och vi har gått från att vara ett mittenlag att bli ett topplag.

TT: Vad är det som gör Linköping till Sveriges bästa lag i år?

– Vi har verkligen fått ihop det jättebra. Och vi är en liten trupp som är som en stor familj. Alla är väldigt ödmjuka, säger hon.

Vad som händer framöver vill Harder inte kommentera än, men det pratas flitigt om intresse från den tyska storklubben Wolfsburg.

Vunnit samtliga

Linköping tog steget upp i allsvenskan 2004 och har vunnit SM-guld en gång tidigare, 2009. I år har laget inte förlorat en enda match i allsvenskan.

Tränaren Martin Sjögren kom till Linköping 2012 och har sedan tidigare två SM-guld med årets tvåa Rosengård (2010, 2011).

I Vittsjö fick han återigen uppleva den obligatoriska guldduschen.

– Lite annorlunda, speciellt att vänta på en annan match så här. Men det spelar ingen roll hur det går till, det viktigaste är att vi vinner, säger han till TT.

– En av anledningarna är att vi varit skadefria. En annan är att vi slår vår största konkurrent poängmässigt. Sen är den stora orsaken att vi jobbat med samma trupp under två-tre års tid. Vi har jobbat systematiskt och har fått den här unga truppen att bli ännu bättre i år. Offensivt har vi utvecklats, vi har gjort över 60 mål, men vi släpper inte heller in speciellt mycket mål, säger han.

Rickard Nilsson/TT
Linköpings Mariann Gajhede Knudsen och Kristine Minde jublar efter 1–0-målet.
Rickard Nilsson/TT
Linköpings Stina Blackstenius stod för 2–0-målet i matchen som kan ha gett SM-guld till Linköping.
Rickard Nilsson/TT
Linköpings Stina Blackstenius stod för 2–0-målet i matchen som kan ha gett SM-guld till Linköping.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset