Linköpings Kristine Minde jublar efter 1–0 mot Rosengård.
Linköpings Kristine Minde jublar efter 1–0 mot Rosengård.

Linköpings FC har hittills vunnit ett SM-guld i damfotboll.Om några veckor är chansen stor att klubben får höja bucklan igen.Laget slog Rosengård hemma med 1–0 i titelfajten och utökade serieledningen till fem poäng tre omgångar före slutet.

6 221 åskådare – nytt publikrekord på Linköping Arena – hyllade sina hjältar genom stående ovationer de senaste minuterna.

I 81:a minuten nickade norskan Kristine Minde in 1–0 till ett mäktigt jubel. Ett mål som med största sannolikhet innebär SM-guld för hennes Linköping.

– Jag blev väldigt förvånad, jag brukar inte göra såna mål. Det var ett bra inlägg från Harder sen var det bara att nicka den i mål, säger Minde i SVT1.

Tack vare den perfekta touchen på Pernille Harders inlägg utökade nämligen laget försprånget i damallsvenskan till fem poäng före Rosengård.

Och bara tre omgångar återstår att spela, där LFC bland annat har kvar att möta bottenlagen Vittsjö och Mallbacken.

– Ingenting är klart. Det är tuffa matcher och Mallbacken är gräs, det är väldigt annorlunda, säger Minde.

Linköping har vunnit svenska cupen fem gånger, senast både 2014 och 2015. Men det var sju år sedan man tog hem sin hittills första SM-titel.

Nu är det nära att spräcka Rosengårds svit på tre raka guld. Rysaren i regnet och kylan var chansfattig mellan två lag som spelade taktiskt och tog ut varandra.

Länge såg den ut att sluta mållöst. Närmast att näta var Marta, som via ett hemmaben prickade utsidan av stolpen i början av den andra halvleken.

Det var också den brasilianska världsstjärnan som ledde Rosengårds anstormning på slutet. Under de sista minuterna hann hon med att både pricka ribban och skjuta en frispark strax utanför Cajsa Anderssons stolpe.

Gästernas Lotta Schelin tvingades utgå nästan direkt efter paus – men i LFC gjorde Fridolina Rolfö comeback efter sin skada i OS.

Något som inte precis minskar möjligheterna för laget.

Allt talat för att bucklan den här säsongen kommer att höjas av Linköping.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset