Linköpings Kristine Minde jublar efter 1–0 mot Rosengård.
Linköpings Kristine Minde jublar efter 1–0 mot Rosengård.

Uppvuxen i norska Bergen är Kristine Minde van vid ruskväder.Med åtta grader och regn levererade hon karriärens viktigaste mål.1–0  i toppmötet mot Rosengård innebär att Linköpings FC kopplat ett rejält grepp om sitt andra SM-guld.

Nio minuter under ordinarie tid återstod då den 24-åriga anfallaren från Norge slog till och fick 6 221 åskådare – nytt publikrekord för LFC på Linköping Arena – att jubla.

I ett skandinaviskt samarbete med danska Pernille Harder nickade hon in inlägget otagbart intill målvakten Zecira Musovics vänstra stolpe.

– Inget typiskt mål från mig precis, ler Kristine Minde. Men det blev ju riktigt snyggt och inte minst är det mitt viktigaste mål i karriären hittills.

Att det var ett grått, tråkigt höstväder med åtta grader och hällande regn bekom inte den norska landslagsspelaren det minsta.

Snarare tvärtom.

– Jag har nog fördel när det är sådant här väder. Är ju uppvuxen i Bergen och där är det nästan ännu värre än så här. Så jag är van, säger hon och skrattar..

Fem poängs försprång

Segern betyder att Linköping utökade försprånget i tabellen till fem poäng före jagande Rosengård, med tre raka SM-guld bakom sig.

Tre omgångar återstår, de två första på bortaplan mot Vittsjö och Mallbacken på under halvan.

Läget är med andra ord upplaget för att LFC ska ta sin första titel i damallsvenskan sedan klubbens så här långt enda guld från 2009.

– Klart att vi har en jättechans att vinna. Men samtidigt går det förstås inte att ta ut något i förskott. Vi måste fortsätta vara lika koncentrerade och fokuserade, menar Minde.

Rosengård började bäst och hade bland annat ett skott av Marta som styrdes i utsidan av stolpen.

Men fram till målet hade Linköping bra koll på Rosengård, där Lotta Schelin tvingades gå ut skadad nästan direkt i början av den andra halvleken.

Marta nära att kvittera

Efter Mindes läckras fullträff kämpade gästerna desperat efter att få till en kvittering och skapa lite mer spänning på slutomgångarna.

Närmast var den brasilianska världsstjärnan igen, som först prickade ribban och sedan hade en frispark strax utanför stolpen.

– De måste ju forcera på slutet och skapar en del. Annars gör vi en väldigt bra defensiv insats. Det var mycket ställningskrig där lagen tog ut varandra. Men jag är oerhört glad att vi fick till det viktiga målet på slutet. Givetvis kan det vara så att det avgör hela ligan, säger hemmatränaren Martin Sjögren.

– Det är frustrerande när vi inte gör mål på våra chanser och nu blir det väldigt svårt för oss att vinna. Vi hade verkligen chansen och kunde ju ha tagit över serieledningen, suckar Marta och skakar på huvudet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset