Linn drevs till att ta sitt liv av en pedofil som utpressade henne.
Linn drevs till att ta sitt liv av en pedofil som utpressade henne.

2013 tog Linn sitt liv efter att en äldre man utpressat henne på nätet. I kvällens "Nya efterlyst" talar hennes mamma ut om sorgen. – Han fick henne att göra det, den jäveln, säger mamman.

Våren 2013. Linn ställer sig framför ett ankommande tåg i Kumla. Hon blev bara 13 år gammal.

I kvällens avsnitt av ”Nya efterlyst” får vi veta mer om hur Linn kunde drivas att ta sitt eget liv.

Innan självmordet hade Linn blivit kontaktad på nätet av någon hon trodde var en 15-årig kille. Till en början var han snäll och uppmuntrande. Han gav henne komplimanger, han bekräftade henne. Och det var något som Linn behövde.

– Hon var utsatt, blev kallad för ful, och att det var ingen som tyckte om henne, säger Linns mamma, som vi kallar för Maria.


►LÄS MER: Muhammed, 23, sköts oprovocerat på gatan – tvingades amputera benet

Men efter ett tag ändrades tongångarna med killen i chatprogrammen. När han väl hade tjatat till sig bilder av henne, vissa avklädda, började han utöva utpressning för att få fler. Annars hotade han med att publicera dem, skicka dem till idrottsledare och skola.

Linn var helt i killens våld, och det hon inte visste var att det i själva verket var en äldre man. En pedofil, som även har utnyttjat 22 andra flickor. Han anmäldes till polisen två månader innan Linn tog sitt liv, men anmälan togs inte vidare.


►LÄS MER: Pappa som slog pedofil sönder och samman slipper straff

– Det han gjorde, det var så jävla utstuderat, han hade kartlagt henne innan han tog kontakt. Han var efter henne, till och med i skolan tvingade han in henne på toaletten, fast hon sa att hon hade lektion. Bara det säger ju hur rädd hon var, säger Maria.

– Hon sa åt honom att sluta – jag tar livet av mig, sa hon – och han fick ju henne till att göra det också, den jäveln. Han drev en 13-åring att ställa sig framför tåget.


►LÄS MER: Natalie dras till kriminella: "Skulle aldrig vara ihop med en svensson"

Mannen hittades och dömdes till fängelse i 3 år och 6 månader, men släpptes fri efter 2 år och 4 månader, vilket betyder att han nu är fri. Han beviljas ny identitet eftersom han per automatik anses ha en hotbild över sig.

Björn Andersson är it-brottspecialist hos polisen, och han erkänner att det finns mycket kvar att lära i den svenska poliskåren.

– Svensk polis har legat efter, mycket, och det behövs ett genomgående kunskapslyft i detta, säger han till TV8.


►LÄS MER: Mamman fick reda på att grannen var pedofil – högg ihjäl honom

Han har till exempel konstaterat att i princip helt identiska ärenden drivs hela vägen till åtal på vissa ställen i landet, medan de på andra ställen läggs ned.

– Det kan vara så att man har lagt mer energi på att hitta en anledning att avskriva fallet, än den energi som de facto hade gått åt till att titta på ärendet och se om det överhuvudtaget gick att utreda det.

”Nya efterlyst” sänds i kväll, onsdag, klockan 21:00 i TV8.


►LÄS MER: Marley, 19, sköts i huvudet – nu berättar hans mamma om sorgen

LINNS MAMMA: ”HAN DREV HENNE TILL DÖDEN” – 21:00 TV8Mannen som pressade 13-åriga Linn till självmord fick sitta drygt 2 år i fängelse – men för Linns mamma är påföljden livslång. I onsdagens Nya Efterlyst berättar hon om hur nätpedofilen nästlade sig in i deras hem och hur lagen aldrig gav Linn rättvisa.

Posted by Efterlyst on Wednesday, November 11, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott