Linnéa Claeson startade Instagramkontot ”assholesonline” – nu får hon FN:s pris för sitt arbete mot trakasserier.
Linnéa Claeson startade Instagramkontot ”assholesonline” – nu får hon FN:s pris för sitt arbete mot trakasserier.

Linnéa Claeson får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Handbollsstjärnan får utnämningen för sitt arbete mot sexuella trakasserier.

Det var för två år sedan som handbollsspelaren Linnéa Claeson startade Instagramkontot ”assholesonline” där hon publicerade kränkningar hon får på nätet.

Claeson själv har gjort det till en vana att kommentera kräkningarna – som ofta har grov sexuell anspelning – med humor.

LÄS MER: Nytt filter ska stoppa hatet på Instagram

– Bara för att jag har läppstift betyder det inte att jag vill suga av dig, har hon sagt tidigare i en intervju med Expressen.

– Eller om jag försöker vara sexig på en bild, så betyder det inte att du får kränka mig. Även om jag går naken över Sergels torg mitt på natten innebär det inte att någon får ta på mig, eller att jag har provocerat. Jag är min egen.

Linnéa Claeson, som nyligen skrev på för den danska proffsklubben Ringköbing, har hyllats för sitt mod och får nu alltså det svenska FN-förbundets pris.

LÄS MER: Linnéa Claeson lämnar Sverige

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett uttalande.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Instagram