Simon Nielsen och Linus Skoglund vill stå upp för elever som blir utsatta för mobbning.
Simon Nielsen och Linus Skoglund vill stå upp för elever som blir utsatta för mobbning.

Bröderna Linus Skoglund, 26 år, och Simon Nielsen, 20, vill hjälpa skolelever som utsätts för mobbning. ”Vi vill få folk att känna att de inte är ensamma”, säger de.

Både Linus Skoglund och Simon Nielsen blev mobbade när de gick i skolan. Värst var det för Linus, som också blev misshandlad. Nu har bröderna gjort låten ”Stå upp för de tysta”, för att uppmärksamma mobbningen innan skolstarten.

– När vi gjorde låten såg vi tillbaka på tiden när vi själva var mobbade. I texten framgår det vad vi kände att vi behövde när vi var utsatta, nämligen någon som lyssnade och trodde på oss, säger Simon Nielsen.

Idén till att göra låten fick bröderna från en film som släpptes innan förra årets skolstart. Artisten Lennart Bång och Javier Vilar gjorde en ideell kortfilm om mobbning med samma namn som brödernas låt.

– Först skickade vi låten till Lennart Bång som en hyllning till honom och hans film och tänkte inte längre än så. Men han ville hjälpa oss att producera låten professionellt och det gjorde han. Vi blev väldigt överraskade och glada, säger Simon Nielsen.

LÄS MER: Jouline, 9, vill stoppa mobbning: Ingen ska behöva utsättas för det

Syftet med ”Stå upp för de tysta” är att få elever som är utsatta för mobbning att veta att de inte är ensamma – och att våga be om hjälp.

– Vi har utgått från oss själva när vi skrivit låten, så vi vet hur det känns. Elever som går igenom samma sak som vi gjorde under vår uppväxt får gärna göra av sig till oss, så kan vi hjälpa till så gott vi kan, säger Linus Skoglund.

Linus och Simon hoppas att låten ska få de som mobbar att tänka till – och att andra människor ska våga säga ifrån.

– Förhoppningsvis ser de som mobbar hur hemskt det är att vara utsatt och slutar. Vi hoppas också att andra elever som ser sina skolkamrater bli mobbade ingriper. Att de hjälper varandra i stället för att slå ner på varandra.

LÄS MER: Mobbning dyrt för samhället

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola