Lisa Ekdahl är aktuell med sin första skiva på svenska på elva år.
Lisa Ekdahl är aktuell med sin första skiva på svenska på elva år.
Musik TT

Efter ett decenniums äventyr utomlands greps Lisa Ekdahl av en längtan efter hemlandet. Nu kommer hennes första svenskspråkiga skiva på elva år.

Längtan är den starkaste drivkraften för mig, säger hon.

Lisa Ekdahl var i sitt hus i Portugal när hon plötsligt fick ett begär efter Sverige, svenska språket och svensk musik.

Jag kände en enorm längtan och började titta på gamla svenska klipp och svenska giganter på Youtube, som Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk och Monika Zetterlund. Jag längtade efter att vara del av den här svenska scenen, säger hon.

Absorberad av äventyr

Att Ekdahl valt bort Sverige under så lång tid var egentligen inget aktivt val. Hon var bara upptagen med att bo i New York och en karriär som hyllad jazzsångerska i Frankrike, bland annat.

Hela tiden när jag trott att jag skulle göra något på svenska har det kommit spännande erbjudanden från Istanbul eller Korsika eller någonstans som har varit svåra att motstå. Jag har varit absorberad av andra äventyr utanför Sverige, säger hon.

Den återfunna kärleken till Sverige resulterade i en hyllad medverkan i ”Så mycket bättre” i höstas. Nu kommer även ”När alla vägar leder hem” – ett album helt på svenska.

Dels tycker jag om hur det låter när jag säger titeln. Sedan är det absolut en anspelning på att jag är tillbaka i Sverige. Skivan låter väldigt mycket Lisa Ekdahl, med min röst i centrum. Jag vill att lyssnaren ska känna att jag är ett sällskap, jag vill att det ska vara som en hel värld att bjuda in lyssnaren till.

Orden får tyngd

Att skriva och sjunga på svenska skiljer sig från andra språk, tycker hon.

När du använder ett svenskt ord så får det en väldigt tyngd, eftersom vi är lite sparsamma med ”storord” och med att uttrycka oss. När du använder orden får de effekt snabbt och det behövs ganska få ord. Det är den största skillnaden mellan svenska och engelska.

TT: Har du något exempel på ett ”storord”?

”Oändligheten”, kanske.

Lisa Ekdahl är aktuell med sin första skiva på svenska på elva år.

Lisa Ekdahl är aktuell med sin första skiva på svenska på elva år.
Nya albumet blir Ekdahls första som pressas på vinyl. När jag gjorde mitt första album kom precis cd:n och jag fick aldrig göra en vinylskiva. Nu är jag i extas, säger hon.

Nya albumet blir Ekdahls första som pressas på vinyl. ”När jag gjorde mitt första album kom precis cd:n och jag fick aldrig göra en vinylskiva. Nu är jag i extas”, säger hon.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset