Det står uttryckligen i Almedalsveckans stadgar: "Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna". Så varför får Nordiska motståndsrörelsen vara där?, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jaha, så var det almedalsvecka igen. Det finns mycket bra med den. Som att man kan gå på intressanta seminarier, träffa folk och bada det iskalla havet.

Men det finns, tyvärr, också väldigt mycket som är riktigt dåligt. För det arrangemang som är tänkt som ett demokratiskt myller för alla har övergått i ett till stora delar jippo av pr-floskler och bortslösade skattemedel.

Almedalen är dyrt. Inte bara så att vanligt folk svårligen har råd med boende, utan också så att kommuner, landsting och myndigheter lägger hisnande summor bara på att vara på plats. I dagarna framgick bland annat att Region Gävleborg i onödan spenderat 1,2 miljoner på lokaler.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Moderaterna är opålitliga medlöpare

Det är hierarkiskt. Alla evenemang ska vara öppna för alla, men så är det inte i praktiken. Till de hetaste tillställningarna är det ”endast inbjudan” som gäller. SM-guld i absolut tondövhet vann nog Dagens media, när de nu varumärkesskyddat ordet ”DJ-battle” inför sin årliga politikerfest.

Det är förvirrat, rentav vilse. Motorhistoriska riksförbundet får exempelvis inte använda en 20-talsbil som monter. Detta eftersom Almedalsveckan ska vara så bilfritt att inte ens ett erbjudande om att ta bort däcken från karossen hjälpte. Inte heller Riksteaterns programpunkt ”Grab art by the pussy” höll måttet – Region Gotland strök rubriken för att ordet ”pussy” är för grovt.

Något som dock inte är för grovt för Region Gotland är nazister. Och det rör sig inte ens om den sortens nazister som hoppas kunna vinna val. Nordiska motståndsrörelsen är en gatans armé. Sorten som enligt Säpo går beväpnad, vars politiska idé är väpnad kamp. Som passar på att hota Expressens reporter i förtäckta ordalag, när han ringer för att prata om deras medverkan. Som fått andra, däribland RFSL, att ställa in arrangemang av ren rädsla.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Snöflingehögern gör mig orolig

Mångfaldsparaden tvingas flytta, eftersom polisen inte kan garantera deltagarnas säkerhet. Och jag förstår inte. För om Region Gotland nu är så nitiskt vad gäller sina ambitiösa specialmålsättningar – ingen bilism! – såväl som påhittade regler ryckta ur luften – inga könsord! – så borde man väl också se till att efterfölja det mest grundläggande?

Det står uttryckligen i Almedalsveckans stadgar: ”Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna”. Så varför får Nordiska motståndsrörelsen vara där? Region Gotlands projektledare, Mia Stuhre, säger att man inte ska ha ”förutfattade meningar”. Men detta handlar inte om åsikter. Det handlar om våld, och om den skräck för våld som nazisterna njuter så mycket av eftersom de misstar den för respekt.

Ja, Almedalen har fortfarande mycket fint att erbjuda. Men det är också ett arrangemang som gräver sin egen grav. Om det alls ska fortsätta finnas borde de inblandade, och särskilt då Region Gotland, sätta sig ned och ställa sig frågan: Vad vill vi ens med det här?

+ Ellen DeGeneres. Så härlig, så mysig. Så modig. Hon känns som en vän!
– Hur tänkte Ellen när hon i tv hängde ut en kvinna ur sin publik som tjuv, för att hon tagit två samlarföremål med Ellen-motiv i stället för ett? Och sedan tvingade henne att sitta i ett ”fängelse” på studioscenen. Ohärligt, omysigt.

Lisa Magnusson

LÄS MER: Lisa Magnusson: En lärare ska inte skriva ”puss, puss” till sin 13-åriga elev

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset