LISA MAGNUSSON: I början av veckan länkade justitieminister Beatrice Ask på Facebook till en artikel om att legaliseringen av marijuana i Colorado redan den första dagen hade skördat 37 dödsoffer.

“Dumt och sorgligt”, kommenterade hon, och tillade att drogmotstånd har varit en hjärtefråga för henne under hela hennes politiska karriär.

Det är bara det att marijuana inte är en dödlig drog. Artikeln som Beatrice Ask länkade till var en uppenbar skämtartikel som drev med okunnigheten hos drogmotståndare som förfasar sig över marijuanarökare trots att alkoholkonsumtion bevisligen är långt mycket farligare.
Beatrice Ask borde förstås säga: “Det här var en pinsam miss från min sida, jag kan inte göra annat än att lova att läsa på. Förlåt.”

Istället snärjde hon in sig i ett tillägg om att hon givetvis begripit att det var en skämtartikel, och att det hon egentligen hade velat uttrycka att man inte skall skoja om knark på det där sättet. Att det var det hon menade med dumt och sorgligt.

Det har raljerats en hel del över Beatrice Asks fadäs, vilket jag förstår. Det finns något väldigt löjeväckande över hennes krumbuktande, hennes brist på ödmjukhet och ovilja att medge att hon har haft fel, hennes krystade efterhandskonstruktioner. Men skrattet fastnar i halsen när man inser att det här faktiskt är en människa som i flera decennier har haft drogmotståndet som sin hjärtefråga, som har byggt sin karriär på att kunna det här ämnet. Som nu är Sveriges justitieminister och som påverkar miljontals människors liv med sina beslut.

Att inte säga förlåt är att säga att hon inte heller framöver tänker försöka sätta sig in i hur man bäst hjälper personer som lider av missbruk och beroende. Istället tänker hon upprätthålla den hårdföra och högst ovetenskapliga svenska linje som säger att man skall straffa de här personerna ut ur deras sjukdom. Den linjen är ödesdiger.

När Beatrice Ask i Ekots lördagsintervju för några år sedan tillfrågades om hur det kommer sig att Sverige har dubbelt så hög dödlighet bland narkomaner som EU:s genomsnitt så vidhöll hon att den svenska, straffande politiken är lyckad. ”Man måste mäta det här i betydligt bredare penseldrag än att bara titta på dödligheten”, sade hon. Under en av riksdagens frågestunder motiverade hon sig ytterligare med att “moral är viktigt”. Vad hon säger är alltså att hennes egna principer är viktigare än fakta, viktigare än människors liv.

Jag tror inte att Beatrice Ask är ond. Men okunnig är hon, och stolt, och den okunnigheten och stoltheten är livsfarlig när den paras med makt. Dumt och sorgligt, var namnet.

+ Sajten gamlanyheter.se

– Försvarets radioanstalt har visat sig bedriva aktiv signalspaning, trots att de inte får. “Jag har ingen anledning än att utgå från annat än att svensk lag följs”, löd statsminister Fredrik Reinfeldts kommentar till att svensk lag inte följs.

LÄS OCKSÅ:

• C-politiker Hitlerhånar Beatrice Ask: ”Epic fail”

Justitieministerns blunder sprids över världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset