Mohamed, 23 år, har faktiskt helt rätt. Sverige i december är inte att leka med, skriver kolumnisten Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Häromdagen var 23-årige Mohamed med i radion, under vinjetten ”Din röst”. Han beklagade att det inte finns någonstans att vara när man är över 20 och därmed för gammal för fritidsgården. Som det rasats över detta! Han är alltså en vuxen man, men sitter där som en gökunge och kräver att få allt serverat.

Det hela är otroligt irriterande på det där sättet som man irriterar sig på andra, men aldrig på sig själv. Tänk att alla jämt bara ska ha och ha, nu får de väl ta och skärpa sig. Man kan också verkligen fråga sig, som journalisten Peter Kadhammar gjorde nyligen, vad det egentligen är med vår svenska samhällsmodell som gör människor till sådana offer.

Han åkte ut och hälsade på i ett boende för nyanlända unga män. De hade kommit hit från hemska förhållanden och var nu alla mycket upprörda. Boendet var fult och skräpigt, toaletten luktade. Jag blir själv provocerad av deras passivitet. Det är väl bara att städa?

LÄS MER: Lisa Magnusson: Försvarsmaktens schäferuppfödning är ett mysterium

Men man kan också fråga sig hur så många kan ha missuppfattat syftet med välfärdsstaten. För det är faktiskt inte så att de som betalar mer i skatt är som en sorts chefer och har rätt att betrakta sina medmänniskor som olönsamma anställda: ”Här bestämmer jag. Du har knappast bidragit med tillräckligt många ören för att ha rätt att kräva någonting alls.”

Dessutom har ju Mohamed, 23 år, rätt. Det är väldigt ont om allmänna platser för vuxna. Och Sverige i december är inte att leka med. ”När man är ute, det kan inte komma bra tankar. Det är kallt”, påpekade Mohamed i radion. Detta stämmer till 100 procent.

LÄS MER: Lisa Magnusson: ”Humanisterna” är inte ens hälften så smarta som de tror

  Det finns få gemensamma ytor inomhus, och merparten av dem har gjorts ogästvänliga för att folk inte ska frestas att dröja kvar. Kvar blir biblioteken som en sorts uppsamling för alla som inte har någonstans att ta vägen. Men de är till för dem som vill läsa böcker, och det ska vara tyst där.

Vi behöver därför demokratiska torg också. Inomhus. Där man kan vila benen och umgås och bara vara onyttig. En respit undan ensamheten, vintermörkret. Jag ser inte varför skattemedel INTE skulle kunna läggas på detta.

Plus: Tips på roligt julspel för hela familjen, med början nu i december! Hur länge kan DU rädda dina öron från att träffas av ”All I Want for Christmas Is You”?

Minus: I år klarade jag mig bara undan Mariah Careys wailande stämma till den 1 december kl. 13.56.

Lisa Magnusson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset