Jag hade också kastat björnbär på Herr Karlsson om jag fått chansen, skriver Lisa Magnusson.
Jag hade också kastat björnbär på Herr Karlsson om jag fått chansen, skriver Lisa Magnusson.

Den nya animerade filmen ”Pelle Kanin” anklagades för att driva med allergier. Men med tanke på hur mycket skit karaktären som drabbas av allergichock har utsatt de andra stackars kaninerna för, så är sadistiskt våld och en allergichock det minsta han förtjänar, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det går verkligen att bli kränkt av allt. Till och med av barnboksfiguren Pelle Kanin, om man bara anstränger sig.

Knappt hann den nya filmatiseringen ha premiär förrän kritikerna började rasa. De kallar den ”en sant sadistisk uppvisning i våld” från Pelle Kanins sida. Nu stämmer även diverse intresseföreningar för allergiker in i gormandet, detta på grund av en scen där kaninungarna kastar björnbär på herr Karlsson TROTS ATT HAN INTE TÅL BJÖRNBÄR.

De upprörda kan inte ha läst böckerna.

LÄS MER: Efter allergikritiken – nu klipps ”Pelle Kanin”-filmen om globalt

Beatrix Potter skrev sin kaninserie runt sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen. Det var en annan tid då, kan man lugnt konstatera. Barn i Europa hade formellt en betydligt sämre position än i dag. Det var fortfarande tillåtet att slå dem, eller aga dem som det hette. Många barn fick inte ens gå i skolan.

Men de små och deras känslor togs på allvar. Kulturen gav dem spännande och fasansfulla berättelser och väjde inte för det svåra. Och jag tror helt ärligt att kaninböckerna är bättre för barns själar än dagens inbäddade barnlitteratur där det mesta är ofarligt och tillrättalagt, och målat i mysiga pastellfärger och ackompanjerat av en klämmig visa som sammanfattar en präktig sens moral. För vem kan relatera till sådant?

Sagan börjar med att en kaninmor varnar sina barn för herr Karlssons trädgård, där deras far blivit tragiskt mördad, tillagad och uppäten. Herr Karlsson är fienden. Fullt förståeligt, får man väl säga.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Med åren har jag blivit mer av ett offer

Förutom att mörda Pelle Kanins pappa försöker han även slå ihjäl Pelle Kanin med en kratta. En annan gång lyckas han fånga några sovande kaninungar i en säck. Hans fru vill att han ska flå dem och göra en pälskrage till henne. Det enda skälet till att herr Karlsson inte går med på det är att han vill byta dem mot tobak. Tobak! Se där något för alla allergiker att rasa över.

Nej, ärligt talat. Med tanke på hur mycket skit herr Karlsson har utsatt de där stackars kaninerna för så är sadistiskt våld och en allergichock det minsta han förtjänar. Jag hade också kastat björnbär på honom om jag fått chansen.

Plus: Barbro Lindgrens barnböcker. Åh vad jag älskade dem som barn. Och nu får jag njuta av dem igen när jag läser dem för mitt barn.
Minus: Daniel Tiger. Hela poängen med detta tv-program är att lära barn att vara lydiga. Daniel Tiger står inte på barnens sida. Han är en förrädare.

Lisa Magnusson

LÄS MER: Lisa Magnusson: Vad är man för människa om man riskerar sina barns liv för att rädda sig själv?

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset