Jag förstår dem som vänder sig till alternativmedicinen när vården sviker. Jag håller det emot ockrarna som skinnar dessa desperata människor på pengar. Men jag håller det också emot "humanisterna" att de inte har något bättre att komma med än skräniga drygheter, skriver Lisa Magnusson.
Jag förstår dem som vänder sig till alternativmedicinen när vården sviker. Jag håller det emot ockrarna som skinnar dessa desperata människor på pengar. Men jag håller det också emot "humanisterna" att de inte har något bättre att komma med än skräniga drygheter, skriver Lisa Magnusson.

De som hetsigt och nedlåtande avfärdar alla som inte delar deras egen världsuppfattning liknar vilka fundamentalister som helst, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har så svårt för ateister. Och med ateister menar jag inte folk som är skeptiska inför tanken på en gud. Jag menar de som gör en politisk poäng av att det är töntigt att tro, som baserar hela sin personlighet på detta. Som kallar sig ”humanister”, trots att de uppenbarligen är motsatsen.

För denna sorts ”humanister” liknar vilka fundamentalister som helst i det att de är hetsiga och nedlåtande mot alla som inte delar deras egen världsuppfattning. Deras hårdföra tolkning saknar helt nyansernas intelligens. ”Humanisterna” tror att vetenskap är att tvärsäkert förkasta allt som inte har bevisats. Men det är ju tvärtom: Vetenskapen lever genom nyfikenheten och förs framåt genom tron (och forskningspengar).

Ännu värre är föraktet mot dem som söker sig till alternativmedicinen. Jag själv har hittills varit förskonad från de flesta av livets mest ihållande plågor. När jag någon enstaka gång varit sjuk vet både läkaren och jag att det är tillfälligt. Jag får lite penicillin och sedan är det bra. Jag är tacksam inför detta – och ödmjuk inför min bristande erfarenhet.

LÄS MER: Lisa Magnusson: I slutänden blir även skönheterna ”kärringar”

Om jag blev oförklarligt trött och inte längre kunde koncentrera mig, om jag tappade minnet, om jag drabbades av yrsel, illamående och hjärtklappning. Då skulle jag söka vård, det vet jag. Och om jag inte fick den vården? Symtomen jag beskriver är symtomen för utmattningsdepression. Men de hör också till de symtom som inte alltid tas på allvar av läkare, särskilt inte när de drabbar kvinnor. Inom alternativmedicinen anses de vara tecken på att man är allergisk mot elektricitet. Eller har obalanserade chakran.

Och jag förstår dem som till sist hamnar där. Hos charlatanerna. Som är så desperata att de till sist är beredda att göra vad som helst för att få sitt liv tillbaka.

Jag håller det emot ockrarna inom alternativmedicinen att de skinnar dessa desperata människor på pengar. Men jag håller det också emot ”humanisterna” att de inte har något bättre att kontra med än skräniga drygheter. De är inte ens hälften så smarta som de tror. De har den begränsade utsikt som kännetecknar den bortskämda och ytliga, den som inget vet om människan, om humanism. Jag är så trött på dem.

+ ”We are all connected” av Symphony of Science. Borde vi inte alla, oavsett religion, kunna skriva under på budskapet som förmedlas där?
– Jag vet att någon nu automatiskt gör sig redo att meddela mig att han (det är alltid en han) absolut inte kan skriva under på ”We are all connected”. Detta vet jag eftersom jag vet hur folk fungerar på internet. Tråkigt för dig att min Metro-mejladress inte har fungerat de senaste fem åren.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Snart finns det bara hippa medelklassjournalister kvar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset