Lisa Magnusson: Låt dem inte paradera
Lisa Magnusson: Låt dem inte paradera

LISA MAGNUSSON Om Jönköping vet jag inte mycket. Jo, det ligger vid Vättern. The Cardigans kommer därifrån. Det är mycket frikyrka. Och så vet jag en sak till: Polisen säger att man ska hålla sig borta från de centrala delarna av Jönköping den första maj, för då intar nazister stan. De har nämligen prydligt ansökt om att få demonstrera, och polisen har beviljat denna ansökan.

LÄS MER: Polisen: Håll er borta 1 maj

Jag åt säsongens första uteserveringslunch med ett par vänner i helgen. Det var lördag och soligt, vi satt och pratade och låtsades inte om blåsten som med jämna mellanrum skar in i skelettet på oss. 

Plötsligt var de där. Nazisterna. Mitt på Medborgarplatsen i Stockholm.

De var inte många, faktiskt utgjorde de en rätt sorglig liten samling. Men det kändes ändå overkligt. Folk på uteserveringen reste sig, några började filma. Vår bordsgranne vände sig oroat mot oss och frågade om det verkligen var nazister som gick där? Ja, sa vi. 

I vintras fick samma nazister tillstånd att demonstrera i samband med Kristallnatten, alltså minnesdagen för Förintelsens begynnelse år 1938 då fönstren till judars affärer och synagogor krossades. 

Och nu ska nazister demonstrera i Jönköping. Den första maj, som är den internationella arbetarrörelsens dag och en traditionell festdag, ett myller av barnfamiljer, ballonger, ungdomar, parader, musik, gatustånd och gamla sossepensionärer som klätt upp sig i sina finaste gåbortkläder. 

Det är nu förstås lätt att bli skrivbordsliberalistiskt yvig om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet, men den som blir det har missförstått vad denna frihet faktiskt är. Den innebär allas principiella frihet att tycka och tänka och säga vad de vill. Det betyder inte att alla bör få yttra sig, alltid, eller att det ska gå yttra vad som helst i offentligheten. Friheten har gränser.

Nazismen är en antidemokratisk, våldsam ideologi. Den är inte bara ett fett streck över oliktänkandes yttrandefrihet utan ett fett streck över somligas rätt att över huvud taget existera. Nazistiska demonstrationer är därför per definition hets mot folkgrupp, och bryter både mot svensk lag och FN:s rasdiskrimineringskonvention. 

LÄS MER: Svenska nazister ”mer aggressiva och aktiva” än tidigare

Jag förstår inte hur polisen över huvud taget kan tillåta nazister att paradera gatorna. Men det sista människor borde göra är att hålla sig undan. Jag hoppas tvärtom att det blir stor uppslutning och feststämning, den första maj, i Jönköping. 

+ Amazonkvinnan. Bokjätten Amazon vill etablera sig i Sverige. Det är bara ett problem. Domännamnet amazon.se är upptaget av en 56-årig kvinna som vägrar lämna det ifrån sig. 

– Miljöpartiets paket med åtgärder mot näthat innehåller ett förslag som gör att det i praktiken blir förbjudet att blogga anonymt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset