Det är inte det att jag ser Moderaterna som fienden, tvärtom, skriver Lisa Magnusson.
Det är inte det att jag ser Moderaterna som fienden, tvärtom, skriver Lisa Magnusson.

Det finns de som hatar andra enbart på grund av färgen på deras hy. Om dem kan man säga vad man vill, men de handlar åtminstone efter övertygelse. Det gör inte Moderaterna, de handlar efter vad de tror kan ge dem mer makt, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förlåt. Det är fult att vara skadeglad, jag vet. Men jag kan inte låta bli när jag ser Moderaterna rasa i opinionsmätningarna efter den senaste tidens grova flirtande med Sverigedemokraternas väljare och element ännu längre högerut. Då smyger sig ett elakt flin över mina läppar. Rätt åt dem, tänker jag. Rätt åt dem.

Det är inte det att jag ser Moderaterna som fienden, tvärtom. Och just därför. För det finns de som hatar andra enbart på grund av färgen på deras hy, och de kan kalla det ras eller kultur eller vad som, men det brukar rätt omgående stå klart vad de menar: de hatar andra enbart på grund av färgen på deras hy.

Om dem kan man säga vad man vill, men de handlar åtminstone efter övertygelse. Det gör inte Moderaterna. De är medlöpare: De handlar efter vad de tror kan ge dem mer makt. Detta är det värsta, för det gör dem opålitliga.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Snöflingehögern gör mig orolig

När Fredrik Reinfeldt styrde propsade han på att svenskarna skulle ”öppna sina hjärtan”. Hans Nya Moderaterna var själva premissen för partiets framgångar. Sedan tog Anna Kinberg Batra över partiledarrollen.

Under sin tid i ungdomsförbundet var hon ultraliberal extra allt: sorten som verkligen brinner för att upplösa staten och alla andra gränser. Och visst, många är radikaler när de är unga, sedan slipar livserfarenheterna ned kanterna och gör pragmatiker av de flesta.

Men Anna Kinberg Batra fortsatte på inslaget spår ända in i riksdagen. När hon var 31 år – och därmed på tok för gammal för att kunna avskrivas som tonårsrebell – motionerade hon om fri invandring. 2011, när hon var över 40, sade hon att hon fortfarande tycker att det är ”onödigt” att reglera invandringen.

Det finns mycket hon skulle kunna oroa sig för, om hon nu blivit mer av en realist. Våldet och kriminaliteten, till exempel. Segregationen, eller det Moderaterna själva valde att kalla ”utanförskap” sedan de ombildat sig och blivit nya. Kommunernas usla ekonomi. Eller varför inte det faktum att Sverigedemokraterna växer?

LÄS MER: Lisa Magnusson: En lärare ska inte skriva ”puss, puss” till sin 13-åriga elev

Sverigedemokraterna pratade om massinvandring 1996, då det kom 5753 personer hit, och de pratade om det rekordåret, då 162 877 människor sökte asyl. De har alltid befunnit sig på motsatt sida av Anna Kinberg Batra på det politiska spektrat. Men nu försöker hon sno röster från dem.

När hon höll tal under politikerveckan i Järva riktade hon sig direkt till dem som stökar och begår brott i förorten, de som oftast är barn till invandrare, men födda och uppvuxna i Sverige. ”Ni hör inte hemma här”, sade hon.

Det är uttryck som ekar av Sverigedemokraternas allra mest tveksamma väljare. De som hatar andra enbart på grund av färgen på deras hy, som inte tycker att ”svartskallar” någonsin kan bli riktiga svenskar. Även om de kommer härifrån, även om de inte har något annat hem än Sverige: De hör inte hemma här.

Det är läskigt att Moderaterna fiskar i så grumliga vatten. För vad är politik om inte principer? Absolut ingenting. Därför är jag glad att väljarna flyr.

+ Midsommar! Den bästa av högtider, tillika Sveriges riktiga nationaldag.

– TV-serier som bryts mitt i berättelsen. Ursäkta men jag investerade inte TIMMAR av mitt liv i The Handmaid’s Tale bara för att se sista avsnittet avslutas så abrupt att det inte ens kan kallas en cliffhanger.

Lisa Magnusson

LÄS MER: Lisa Magnusson: Förskolan bytte språk över en natt – varför finns den ens kvar?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset