Att kalla det mord skapar känslor av skuld och skam, menar Lisa Magnusson.
Att kalla det mord skapar känslor av skuld och skam, menar Lisa Magnusson.

Vi måste sätta oss in vad det är vi pratar om, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En offentlig person har dött, för egen hand, efter skoningslös kritik i pressen. Det var många som teg då, men som är benhårt efterhandskloka. De pekar ut enskilda journalister som direkt skyldiga till den här personens död. En sak vill nu jag säga – nej: två.

För det första att jag inte har en aning om varför den här offentliga personen tog sitt liv. Jag tycker att det är respektlöst, både mot honom och hans anhöriga, att utge sig för att veta det.

Det andra är att jag dock skulle vilja säga något generellt om självmord. Vi borde sluta kalla det självmord, till att börja med. Det ordet hör ihop med en förlegad syn på vad det egentligen handlar om. Mord, det är samhällets största tabu, det framkallar känslor av skuld och skam, det skapar i sin tur en ohälsosam tystnad.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Rasisterna blir alltid överkörda av verkligheten

Jan Beskow, läkare och professor emeritus, specialist i psykiatri och social­medicin, föreslår i stället ordet suicid: Vi säger ju inte kräfta utan cancer, inte sockersjuka utan diabetes. Han säger vidare att suicid nästan alltid är en olycka. Och i en intervju med tidningen Socialpolitik år 2014 förklarade han förloppet, på ett sätt som gör det oförståeliga förståeligt:

Personen misslyckas med att lösa sina problem, trots att hen jobbat intensivt med det. Hen har kört fast. Hen blir trött, utmattad och irriterad, samt känner vanmakt, vilket ytterligare försämrar problemlösningsförmågan. Detta skapar stark psykisk smärta och ångest. Situationen blir outhärdlig. Den som fastnat i en sådan situation orkar inte sköta sina nära relationer och blir ensam och isolerad. Livet känns meningslöst.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Den som välkomnar nazister står inte upp för yttrandefriheten

Om vi vill göra något för att hedra den nu döda offentliga personen, och för att hjälpa andra som befinner sig i samma bottenlösa desperation, så duger det inte att öga för öga upprepa samma orätt som gjordes mot honom, att skapa syndabockar. Detta hjälper ingen – tvärtom.

Vi måste sätta oss in vad det är vi pratar om. Vad social isolering är. Vad suicid är. Först när vi förebygger den bottenlösa olyckan, kan vi förebygga olyckorna den för med sig.

Lisa Magnusson

Plus: I London har gatukonstnären Mark Jenkins nu placerat 84 verklighetstrogna människodockor på hustak. De står där sida vid sida invid kanten, som om de tänker hoppa. En mäktig installation för att synliggöra de 84 män som varje vecka tar livet av sig i Storbritannien.

Minus: Suicid är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland svenska män i åldern 15 till 44 år.

Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

  • Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.
  • Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset