Just nu pågår den stora militärövningen Aurora 17 på olika platser i Sverige. Bilden är från en tidigare övning.
Just nu pågår den stora militärövningen Aurora 17 på olika platser i Sverige. Bilden är från en tidigare övning.

"Det finns inget lättare än att vara för fred. Men i verkligheten uppstår konflikter som inte kan lösas genom att någon sträcker ut handen och säger 'förlåt, låt oss vara vänner'", skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Något av det värsta jag vet är personer som tror på the secret, alltså idén att man får allt man vill ha bara man önskar det tillräckligt mycket. Vad de därmed indirekt säger är att exempelvis svältande krigsbarn bara inte tänkt tillräckligt positivt. Jag har svårt att föreställa mig något mer bortskämt privilegierat. Men de pösiga pacifister som protesterar mot Aurora 17 kommer bra nära.

Aurora 17 är den största svenska militära övningen på 20 år. Den genomförs bland annat på Gotland och där motmobiliserar nu Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet med flera. De föredrar fred. Ja, vem gör inte det? Det finns inget lättare än att vara för fred. Men i verkligheten uppstår konflikter som inte kan lösas genom att någon sträcker ut handen och säger ”förlåt, låt oss vara vänner”. Konflikterna kan bero på sekelgammalt groll, på ett misstag, på prestige, på vad som helst.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Politiker som Anna Kinberg Batra är livsfarliga

Och vet ni vilka som far mest illa i krig? Det är inte soldaterna, som åtminstone offras strategiskt och blir omskrivna som siffror. Nej. Det är de civila.

För tro inget annat än att krig framför allt är terror mot helt vanliga människor. Obeväpnade män avrättas. Barn dräps eller kidnappas och används som mänskliga sköldar. Och så är det kvinnorna, som våldtas, hålls som sexslavar. När historien präntas ned förblir de ett oskrivet kapitel.

Detta är vad Aurora 17 övar på att försvara oss emot.

Och Miljöpartiet – ett regeringsparti – demonstrerar alltså mot detta, mot den svenska militären. Feministiskt initiativ säger att vi borde ”öva på fred, inte krig!”. I vänstermagasinet ETC skriver Stina Oscarson: ”Om vi övar oss på krig blir vi bra på krig”. Korrekt. Och om vi övar oss på försvar blir vi följaktligen bra på försvar. Då kan vi behålla freden.

Pacifisterna pratar i media om ”neutralitet” som det enda rätta. Men vi var ”neutrala” under andra världskriget och det bringade varken fred eller etiska extrapoäng. Och vet ni? Det finns en alldeles särskild hycklarbänk för dem som tror att deras händer är rena bara för att de vägrar röra vid den smutsiga verkligheten.

Plus: Nu har arkeologer och osteologer slagit fast att den stora vikingakrigaren som begravts i Birka var en kvinna. Spännande!

Minus: När nyheten om Birkakvinnan spreds var Sverigevännerna plötsligt inte alls så kvinnoälskande längre?

LÄS MER: Lisa Magnusson: Det finns en likhet mellan The  handmaid’s tale och Donald Trumps USA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Försvaret