Nya Karolinska är det tydligaste exemplet på politikernas väljarförakt. Miljarderna rullar och kommer att fortsätta göra det, utom vår kontroll, under överskådlig framtid.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det talas ibland om politikerförakt, och det är verkligen ett stort problem. Men faktiskt tror jag att detta problem åtminstone delvis kan förklaras med väljarförakt. Eller vad ska man annars kalla det vårdslösa slöseri med skattepengar som pågår mitt framför näsan på oss?

”Valfrihet och konkurrensutsättning har blivit något av en religion inom borgerligheten”, konstaterar Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg (7 april).

LÄS MER: Lisa Magnusson: Nästan alla självmord är olyckor

Det tydligaste exemplet på det är väl Nya Karolinska, som inte bara är världens dyraste sjukhus utan dessutom inte ens fungerar. Miljarderna rullar och kommer att fortsätta göra det, utom vår kontroll, under överskådlig framtid. Och detta på grund av de moderata landstingspolitikernas inkompetens.

Men även vänstern är påfallande ofta vårdslös med skattepengar. Ta bara Socialdemokraterna i Alby, som reade ut bostäder till halva priset mot ett muntligt löfte om att riskkapitalisten skulle förvalta dem långsiktigt. Gissa vem som just sålt dessa bostäder vidare och tjänat grova pengar?

Och detta är bara Stockholm, bara de senaste exemplen.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Rasisterna blir alltid överkörda av verkligheten

I dag har vi en märklig ordning där folks privatliv mycket väl kan bli skäl för avgång, eller åtminstone en sådan där ursäkt som genast halvt tas tillbaka. ”Jag ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig”, vilket ska utläsas: ”Jag tycker inte att jag har gjort något fel, men jag beklagar att ni är sådana lipsillar.”

När makthavarna begår allvarliga fel i tjänsten är det dock svårt att utkräva ansvar, om de inte själva tar något, och även då har de en förmåga att dyka upp på nya poster. På kommunal nivå är det inte juridiskt möjligt att avsätta politiker ens efter mycket grova brott.

I grunden är skatteslöseri en fråga om lojalitet – eller brist på lojalitet – med väljarna. Att verka i deras tjänst är ett förtroendeuppdrag. Om man förverkar sitt förtroende ska man också ha förverkat sitt uppdrag. Det borde vara självklart.

Lisa Magnusson

Plus: Nya Karolinskas styrelse avgår, efter DN:s granskning.
Minus: Pengarna som försnillats genom inkompetens och vänskapskorruption kommer skattebetalarna aldrig återse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset