Oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet, skriver Lisa Magnusson.
Oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet, skriver Lisa Magnusson.

Vi får helt enkelt acceptera att vissa saker i livet är svåra. Att man kanske aldrig kan få offentlig upprättelse. Brott där ord står mot ord och vittnen sällan finns är komplicerade att bevisa. Till skillnad från vad många tror skulle en samtyckeslag inte förändra den saken, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns få saker svenska politiker är så förtjusta i som att ”sända starka signaler” till folket. Förslaget om en samtyckeslag är ett bra exempel på det. Den gör det olagligt att inte införskaffa tydligt samtycke inför varje nytt moment i en sexakt.

”Det är en historisk lag som ska ändra bevisbördan, att inte offret ska bevisa att hon sade nej utan att den som gjort det här ska bevisa att hon sade ja”, sade vice statsminister Isabella Lövin (MP) under regeringens presskonferens.

Efteråt har hon sagt att hon uttryckte sig olyckligt, inte ska man ändra bevisbördan. Men många resonerar ju precis så: Äntligen kommer vi sätta dit de jävla våldtäktsmännen. Och det är klart att situationen är frustrerande.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Det saknas mötesplatser för vuxna

Men oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet.

Vi får helt enkelt acceptera att vissa saker i livet är svåra. Att man kanske aldrig kan få offentlig upprättelse. Brott där ord står mot ord och vittnen sällan finns är komplicerade att bevisa. Till skillnad från vad många tror skulle en samtyckeslag inte förändra den saken.

Den riskerar att i stället leda till integritetskränkande och detaljerade beskrivningar av offret. Och inte ens regeringens egen utredning tror att den skulle leda till fler fällande domar, tvärtom varnar den för att de fällande domarna kanske rent av blir färre.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Försvarsmaktens schäferuppfödning är ett mysterium

Det enskilt viktigaste man skulle kunna göra för dem som faller offer för sexuella övergrepp är i stället att kvalitetssäkra polisens arbete. För det spelar ju ingen roll vilka lagar vi har så länge polisanmälningarna läggs på hög och därför aldrig går till åtal. Eller – som i det uppmärksammade Fittjamålet – helt sjabblas bort.

Vidare är det på tiden att vi ersätter begreppet ”våldtäkt” med ”sexuella övergrepp”, så att det blir tydligt att det inte krävs våld för att det ska vara ett brott. Men den delen av utredningen ströks ur regeringens förslag.

Och det är klart. Sådana stora, långsamma förändringar sänder ju inte alls lika starka signaler.
Plus: Julen. Förlåt en enkel själ, men jag älskar den.
Minus: Leif Mannerströms sårade ilska över att folk inte respekterar lutfisken. Någon kallade honom nyligen ”gastronomins motsvarighet till Trump”. Men är inte detta att överskatta Leifs betydelse? Själv skulle jag snarare säga Bert Karlsson.

Lisa Magnusson

LÄS MER: Lisa Magnusson: ”Humanisterna” är inte ens hälften så smarta som de tror

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset