"Feministiskt Initiativs politik gynnar framför allt det patriarkat den säger sig vilja bekämpa", skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag skrev en dikt till min mamma en gång. Jag var sex år och använde de finaste ord jag kunde komma på, utan att känna minsta press på att de skulle behöva betyda något också: ”Mamma plutt. Har nu inte din ärans tid kommit? Som i backarna står. Så söt och så fin. I guldtrådar.” Jag kommer att tänka på den dikten när jag ser Feministiskt Initiativs valfilm.

Texten är skriven av en snubbe som reklambyrån städslat och går så här: ”Sverige, I bakrutan går tiden isär i välvande kamp, med blommor i håret och hjärtats mening på plakat. Vi föds alla skinande rena, med nåd i våra ådror, oskyldiga, allena. Men vår bästa tid är nu. Samtiden som strömmar runt oss, omsluter oss, i rusande liv, i full reträtt, i tyst klang, i deliriskt brus, den är nu, i allt jag sett. Men vår kärlek kan ses när den väver ut över rödljusen” – ja, det enda skälet till att jag inte citerar mer är att jag har nåd i mina ådror.

LÄS MER: Lisa Magnusson: En allergichock är det minsta herr Karlsson förtjänar

”Klart vi kan!”, lyder budskapet. Kan vaddå, exakt? Mest verkar FI använda de finaste ord de kan komma på, utan att känna minsta press på att de ska behöva betyda något också.

”Med kärleken som drivkraft säkrar vi demokratin”, yrar de i valplattformen 2018. Där lyfts närpolis som ”ska göra orterna till en tryggare plats” som en av huvudfrågorna. Men den nyvalda partiledaren Gita Nabavi säger även i Agenda att ”det inte är möjligt att föra samtal med en person som står bakom en mask och en sköld”. Vad betyder det? Att de religiösa och kriminella gängens tyranni är att föredra?

Hon påstår även att hedersförtryck utgår från ”samma strukturer” som resten av patriarkatet. Och visst finns det män som förtrycker kvinnor. Men det är något helt annat när en familj, en släkt, ett helt samhälle, lägger sin tyngd bakom. Hur kan man säga sig kämpa för kvinnors rätt och inte förstå detta?

LÄS MER: Lisa Magnusson: Med åren har jag blivit mer av ett offer

Feministiskt Initiativs politik gynnar framför allt det patriarkat den säger sig vilja bekämpa. Deras ”vi” är en liten grupp medelklassurbana genusvetarkvinnor. Tack och lov kommer ingen annan att rösta på den här smörjan. Som i backarna står. Så söt och så fin. I guldtrådar.

Plus: Feministiskt Initiativ bjuder på många goda skratt. Tips: Kolla upp försvarspolitiken till exempel.

Minus: Feministiskt Initiativ är på riktigt.

Lisa Magnusson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset