Genom cykling och löpning ska Lisa Kriga ta sig de 130 milen mellan Göteborg och Umeå för att samla in pengar till ALS-forskingen.
Genom cykling och löpning ska Lisa Kriga ta sig de 130 milen mellan Göteborg och Umeå för att samla in pengar till ALS-forskingen.

Efter att hennes farbror fått diagnosen ALS bestämde sig Lisa Kriga för att ta upp kampen mot sjukdomen. Nu ska hon samla in pengar till Hjärnfondens forskning och uppmärksamma sjukdomen genom att ta sig från Göteborg till Umeå genom cykling och löpning. ”Jag måste göra något”.

Det var under 2014 som Lisa Krigas, 34, farbror Jan blev diagnostiserad med asymotrofisk lateral skleros, även kallad ALS. Sjukdomen gör att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen angrips vilket leder till muskelförtvining och förlamning. ALS utvecklar sig olika från person till person, men sjukdomen är obotlig med dödlig utgång.

Efter att Jan fått diagnosen kunde Lisa se hur han snabbt blev sämre. 

– Jag kände att jag ville hjälpa på något sätt, att jag måste göra något, säger hon. 

Hon upptäckte att det bedrevs forskning inom ALS i Göteborg, Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå och tankar om en insamling började ta form. 

LÄS MER: Tony ska cykla till Paris – för att samla in pengar till adhd-forskning

– Jag fick idén att ta mig mellan de här städerna och samla in pengar. Jag har sprungit i fyra år, men det är för långt att springa hela vägen. Så det fick bli lite cykling också, säger Lisa. 

Hon har planerat projektet Kriga för ALS sedan förra sommaren, men de senaste månaderna har varit väldigt tuffa. 

– Det gick väldigt fort, det tog ett år och fem månader innan han dog, säger Lisa om sin farbror. 

Lisa tänker ändå sätta sin plan i verket och snart är det dags. Genom både cykling och löpning ska hon ta sig 1300 kilometer genom de fem städerna. Starten går från Göteborg den 28 maj och Lisa planerar att nå Umeå tre och en halv vecka senare lagom till den internationella ALS-dagen den 21 juni. Alla pengar som samlas in går till Hjärnfondens forskning. 

– I varje forskningsstad har jag stämt träff med forskare och vårdpersonal. I Umeå ska jag lämna över en check till representanten för Hjärnfonden, säger Lisa. 

Insamlingen har varit igång i flera månader och till Lisas förvåning har många sponsorer hört av sig och velat vara en del av projektet. 

►LÄS MER: Vi ALS-sjuka nöjer oss inte med att bara dö så bekvämt som möjligt

– Det känns jättekul, nu vill jag bara sätta i gång. Först var jag mest nervös över cyklingen, jag har aldrig träningscyklat förut. Men nu kan jag cykla 8 mil utan att ha ont i några muskler dagen efter. 

Nu hoppas Lisa bara att hennes knä, som krånglat lite den senaste tiden, ska hålla hela vägen och att hon inte ska dra på sig någon förkylning. 

Genom insamlingen hoppas Lisa att fler ska få upp ögonen för sjudomen ALS och vad den innebär. 

– Jag gör det i förhoppning om att inte så många fler ska behöva gå samma öde till mötes som min farbror. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset