Liseberg vill växa. Därför undersöks möjligheter att köpa mer mark i närheten av parken.
Liseberg vill växa. Därför undersöks möjligheter att köpa mer mark i närheten av parken.

Liseberg har växtvärk. Därför ska fastighetsnämnden undersöka möjligheterna att köpa Saabs gamla växellådsfabrik. Men hur mycket mark det handlar om är en förhandlingsfråga.

En solig sommardag är det trångt på Liseberg. Och ska parken kunna växa i framtiden gäller det att vara på hugget i dag. Så tänker politikerna i Göteborgs kommunstyrelse, som på gårdagens möte gav fastighetsnämnden i uppdrag att ta reda på om det är möjligt att köpa angränsande mark.
 
Främst är det Saabs gamla växellådsfabrik, som ligger mellan Lisebergsparkeringen mot Mölndal och motorvägen, som är aktuell.
 
– På lång sikt behöver vi säkra mark för Lisebergs framtid, det är en viktig del i Lisebergs framtida utveckling. Det kan vara på tio års sikt, men som det är i dag kan det vara ganska knökafullt, så det behövs mer yta, säger Johan Nyhus (S), stadssekreterare och tillträdande kommunalråd med ansvar för kommunal mark. 
 
Hur mycket mark det handlar om är än så länge oklart.
 
– Det är en förhandlingsfråga, säger Lisebergs styrelseordförande, Göran Johansson (S).
 
– Men det behövs mer yta, man måste hänga med utvecklingen, tittar man på andra parker så blir de större och större, säger han.
 
Men det finns i dag inga konkreta planer på vad marken ska användas till?
– En del lösa funderingar finns, men det är inget vi kan gå ut med i dag. Det är framför allt för att säkerställa mark. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset