LiseLotte har skrivit flera böcker om sin tid i gänget på sitt egna bokförlag Blommans böcker.
LiseLotte har skrivit flera böcker om sin tid i gänget på sitt egna bokförlag Blommans böcker.

LiseLotte Divelli gick från att vara småbarnsmamma gift med en blivande polis till en gangsterflickvän dömd till fängelse. I dag skriver hon böcker och vill hjälpa unga tjejer att ta sig ur destruktiva grupper.

För LiseLotte Divelli, 48, var klivet in i MC-världen likt många andra kvinnors: via en man.

Det var i slutet av 1990-talet. LiseLotte hade tre små barn, var nyskild från sin man och hade ingen kontakt med släkten.

– Alla försvann, men gangstern stod kvar. Han fick mig att tro att jag var lika mörk som han och vaggade in mig i sitt kriminella liv. Det kallas nog hjärntvätt, säger hon.

I två och ett halvt år lyckades LiseLotte jonglera mellan att vara en mamma varannan vecka och flickvän i en kriminell MC-klubbmiljö varannan. En vardag långt ifrån så glamourös som serier framställer det.  

– Den undre världen finns överallt, men verkar som på en annan frekvens, så vanliga personer märker det inte. Men jag ser det – killen i hörnet, pengarna under bordet. Det är mörkt och ängsligt, säger hon.

►LÄS MER:  Elisabeth, 36, lämnade Jehovas: Hade jag stannat hade jag dött inombords

Jonglerandet fungerade, tyckte hon. Tills den dag de bestämde sig för att råna en butik. Nu väntade 366 dagar innanför murarna.

– När polisen kom gick luften gick ur mig. Det var en lättnad. Men fängelset var en kamp. Tillslut fick jag träffa en psykolog som fick mig att tröttna på att vara rädd på grund av min pojkvän och de kretsar vi umgick i.

Nu hade det blivit 2000-tal och pojkvännen var en expojkvän. LiseLotte skrev böcker för att bearbeta sin tid i den kriminella världen och umgicks med sina barn. Även om relationen till barnen till viss del blev lidande på grund av hennes relation, var det inga konstigheter att förklara för dem om varför hon satt i fängelse.

– Vi var alltid öppna med barnen om vad jag gjort, och min exman var ett bra stöd. Det är tydligt för ett barn: jag har begått ett brott och nu tar jag mitt straff, så jag såg ingen anledning i att inte berätta för dem, säger LiseLotte. 

Men så 2012 kom nästa stöt: Hon diagnosticerades med dissociativ personlighetsstörning, det som tidigare hette multipel personlighet. Steget tillbaka till en värld där de flesta har problem kändes kort.

– Min värld rasade samman. Jag kände: jag blir inte normal och de är likasinnade, så jag passar väl där. Där kände jag mig bekväm. Tills jag ångrade mig, säger hon.

 

Hon kontaktade polisen för hjälp att ta sig ut igen men känner inte att de hade stöd att ge.

Istället kom hjälpen från oväntat håll: en främling på Facebook

– Vi skrev och Skypeade och han var ett otroligt stöd. Jag vet fortfarande inte vem han är, men jag är tacksam att han finns, säger hon.

Hon har fortsatt skriva böcker, den senaste är Skärvor på sitt egna förlag. Ett val hon har gjort trots att det skrämmer henne.

– Jag var och är orolig så klart, jag är ju en förrädare, men jag står för det. Det måste belysas hur utbredd den kriminella världen är, säger hon.

►LÄS MER:  Psykologen: Så vet du att du blir manipulerad

Nu vill hon uppmärksamma att det är svårt för tjejer att ta sig ur gäng. En fråga hon vill föreläsa om.
– Det är ett jätteproblem. 
Utifrån mina erfarenheter är det mycket våld och de tränas i att inte tänka själva. De måste fångas upp tidigt så man kan bygga upp deras självförtroende

LiseLotte har ett tydligt budskap till tjejer som är i situationen hon varit i: 

– Våga tro att du är mer än någon annans objekt! Och våga prata med polisen, de är faktiskt inte farliga.

Polisen: Bra idé att fokusera på kvinnor

Kommissarie Mikael Hiljegren arbetar på avhopparverksamheten. Han tycker att det är en bra idé att sträcka ut en hand specifikt åt kvinnor.

– Det är ingenting vi pratat om inom polisen men man kan tänka sig att man kan göra en drive mot kvinnor. Det kan även bli lättare nu när socialen inblandad i vår verksamhet, säger han.

Som Mikael Hiljegren ser det är det viktigaste för att hjälpa personer som söker sig till destruktiva grupper att samhället går in tidigare än i dag med åtgärder.

– I 99 fall av hundra har de här personerna haft problem i princip hela livet, som startade med att hålla mammas hand på socialen. Det måste brytas redan innan man söker sig till grupperingar, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset