Vem är egentligen mäktigast i nöjes- och kultur-Sverige? Vad bör vara de avgörande kriterierna? Reell makt eller inflytande? Både och tycker vi och ägnar hela dagens Wkd åt att lista de 50 mäktigaste inom sfären. Förmodligen finns lika många åsikter om hur en sådan här lista bör se ut som människor i detta land. Och som vanligt när det kommer till maktfrågor är männen överrepresenterade. Beklagligt, men denna lista beskriver den verklighet vi lever i, inte den verklighet vi skulle vilja ha. Så läs, håll med eller säg emot. Och diskutera på metro.se. För jag är lika säker på att vår lista är den rätta som att ni tycker att vi har fel. Men här är de, nöjes- och kultur-Sveriges mäktigaste personer.

LÄS MER: 

► Så mycket tjänar stjärnbloggaren Kenza

► Stämde IMDB för att de skrev hennes ålder

► Efter Psy – här är nästa koreanska pop-plåga

50. Carl Pernow, 51, VD för Live Nation. Carl Pernow bossar över landets största konsert-arrangör. Live Nation dominerar sin marknad på samma sätt som, säg, Systembolaget. Medan småbolagen kränger folkbärs så är det i Live Nations regi som de största spelningarna, festivalerna och turnéerna arrangeras.

49. Tomas Alfredson, 48, filmregissör. När Metro ville intervjua Tomas Alfredson i samband med premiären av ”Tinker Taylor soldier spy” frågade vi om det gick att få 30 minuter. Nej, svarade han. Det var för kort tid. Han behövde minst en timme för att beskriva arbetet med filmen. Men hey, ingen kan anklaga Sveriges Paul Thomas Andersson för att inte ta sitt jobb på allvar. 10-talets bästa filmnyhet är att vår viktigaste regissör nu fått 200 miljoner för att förverkliga sagan om en viss frihetskämpe i Nangijala.
48. Fredrik Skavlan, 46, program- ledare. Sveriges bäst betalda programledare. Förra året plockade han ut en lön på fyra miljoner kronor. Den omhuldade tv-stjärnans talkshow har alltid varit populär i Sverige. Programmet lockar i dag runt 1,8 miljoner tittare per avsnitt. Trots att Fredrik Skavlan periodvis fått motta skarp kritik för sin kvinnosyn, bland annat efter sin intervju med Camilla Henemark i höstas, får man ändå konstatera: det krävdes en norsk för att få ordning på talkshow- sverige.

47. Ann-Sofie Back, 42, modeskapare. När Ann-Sofie Back var fyra år gammal började hon bråka om vilka kläder hon skulle ha på sig. I dag är hon 42 år och drottning över modesverige. I sin position har Back ett unikt inflytande över hur egentligen alla, från mannen på gatan till celebriteterna, klär sig på 10-talet. På Ellegalan i vintras fick hon – för tredje året – pris för årets designer.

46. Leif GW Persson, 68, författare och kriminologiprofessor. Nyligen började 20th Century Fox tv-serieinspelningen av Leif GW Perssons romansvit om karaktären Evert Bäckström. Det är den största satsningen som någonsin gjorts med en europeisk författare. Och nog förtjänar GW framgångarna. I SVT:s succéformat ”Veckans brott” är han understundom briljant. Och rolig. Men även sur. Som en kvarglömd speedobadbyxa i gympapåsen. Kort sagt, en välbehövd särling i det svenska kulturlivet.

45. Jonas Hassen Khemiri, 34, författare. Tyvärr har alldeles för få läst Jonas Hassen Khemiris böcker. Men när han publicerade en text i DN nyligen – som handlade om hur det är att vara jagad på grund av sin hudfärg – så hände plötsligt något. Artikeln blev den mest delade i svensk mediehistoria. Inlägget gjorde honom närmast folklig. Och han citerades av Stefan Löfven på Socialdemokraternas partikongress. Nästa stopp för Khemiri – gissningsvis? Svenska Akademien.

44. Salla, 39, Chepe, 38, Masse, 32 (The Salazar Brothers), musikproducenter. Var hade svensk hiphop varit utan The Salazar Brothers? Latin Kings grundades i början av 1990-talet, av bland andra Salla och Chepe. Tillsammans med Masse utgör de den omåttligt inflytelserika producenttrion som i vintras kammade hem en grammis för årets producent. Landets tyngsta rapmakare håller till i legendariska Redline Studios i Stockholmsförorten Norsborg.

43. Kenza Zouiten, 21, bloggare. ”Blogga – det är väl inget jobb?” Jo då. 55 miljoner. Så många unika besökare hade Kenza Zouiten på sin blogg förra året. Det gör henne till landets mest lästa bloggare. Bara 2011 genererade det 2,3 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som inkomstlistans tvåa, Aftonbladets Sofi Fahrman.

42. Alex Schulman, 37, författare och mediepersonlighet. Alex Schulman skrev sitt första blogginlägg på stureplan.se 2006. Han blev snabbt känd för sin hjärtlöshet, något han på senare år tagit avstånd ifrån. Men i Mix Megapol nyligen gjorde skådespelaren Jakob Eklund, där intervjuad av Schulman själv, klart att elakheterna inte alls hade försvunnit. I kvällspressen hade han nyligen kallat Eklund för ”landets sämsta skådis.” Schulman, nu plötsligt ömtåad. Och häpen. Av detta mindes han inget! Vad är Schulman främst? Skrivande elaking? Författare? Podcast-pionjär? Teaterman? Ingen tycks förstå. Avgjort är att ingen annan svensk mediepersonlighet har förmågan att återuppfinna sig själv på samma sätt.

41. Robyn, 33, artist. Mottagandet av Robyns combeback-album 2010 blev översvallande. Samma år utsågs hon av tidskriften Fokus till årets svensk. Robyn är supermodern, politisk på ett självklart sätt och en av de hårdast arbetande inom svensk showbiz. Det är inte utan att man undrar hur många unga personer Robyn – som startade sin karriär 1995! – influerat till att börja med musik. Köerna till talangprogrammen skulle förmodligen varit hälften så långa utan henne.

40. Alexander Skarsgård, 36, skådespelare. Från Marcus i ”Vita lögner” – till vampyren Eric Northman i HBO-producerade ”True blood.” Alexander Skarsgård är tillsammans med Noomi Rapace vår enda fixstjärna på skådespelarsidan i USA. Men resan från svensk flickfavorit till Rolling Stone-omslag har varit krokig. I en intervju med Café har han berättat: ”Jag undrade vad fan jag skulle ta mig till om det inte dök upp bättre grejer. Jag kunde inte offra allt hemma och hyra hus och bil i Los Angeles och provspela för skitroller.”

39. Martin Forssman, festivalarrangör. I en tid när rapporterna om krisande musikfestivaler haglar så står hårdrocksfestivalen Sweden Rock där – mitt i stormen – trygg och stark. Martin Forssman är vice vd, pressansvarig och bokningsansvarig för Sweden Rock. Landets största festival har förlagts till en ort som på riktigt heter Norje, strax utanför Sölvesborg. Biljettpriset för fyra dagar? 2 490 spänn. Att multiansvara för ett arrangemang med de förutsättningarna kan inte vara en promenad i parken.
Game Developers Conference

38. Markus ”Notch” Persson, 33, spelutvecklare En avancerad variant av lego. På nätet. Så skulle Minecraft kunna beskrivas. Spelet har blivit en galopperande nätsuccé som gjort Markus ”Notch” Persson rik som ett troll. Förra året såldes 15 miljoner Minecraft-spel. Perssons bolag omsatte 1,5 miljarder. I veckan hamnade han på Times lista över världens mest inflytelserika personer.

37. Gina Dirawi, 22, komiker och programledare. Gina Dirawi är redan en av landets mest begåvade komiker och programledare. Som 18-åring började hon videoblogga hemma i Sundsvall. Sketcherna med de nyskapande humorkaraktärerna – Syster Khadidje i hijab, svennemorsan Bettan och diskoturken Darius – blev snabbt populära och kunde ses hundratusen gånger på en vecka. 2012 utsågs hon till ”Årets kvinnliga programledare” på Kristallengalan. 2013 är hon SVT:s stora framtidsnamn.

Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

36. Agnes Lo Åkerlind, 33, tv-producent. Ni vet tv-programmet ”Berg flyttar in”? Carina Berg sover nästan aldrig över. Tandborstandet, godnattkramen och frukostlatten – det är båg. Det utbredda fusket i tv-världen är större än vad de flesta vill tro. I en artikel i livsstilsmagasinet Icon intervjuade Jan Gradvall tv-producenten Agnes-Lo Åkerlind. Hennes svar på varför de egna SVT-produktionerna ”Rebecca & Fiona” och ”Danne & Bleckan” blivit så populära? De var ”på riktigt”, förklarade hon, ”nästan ingenting på tv är ju på riktigt.” Jan Gradvall beskrev Åkerlinds produktioner som ”Expresståg mot framtidens tv.” I pipen för Agnes? Ett musik- och intervjuprogram i SVT, från Nashville, med Jill Johnson i huvudrollen.

35. Karin Dreijer, 38, och Olof Dreijer, 31 (The Knife), musikgrupp. 470
Evigt hajpade electropopbandet The Knife slog igenom för tio år sedan. Albumet ”Deep cuts” prisades då för att ha förnyat den svenska popmusiken. Årets enda Stockholmsspelning förlades i stockholmsförorten Botkyrka – och sålde slut på ett heartbeat. Syskonen Karin och Olof Dreijer har alltid varit politiska i sin musik. Ämnen som avhandlas på nya albumet? Patriarkatet, rutavdraget, monarkin. ”Det här är musik man skulle kunna gå till val med”, menade SVT:s Per Sindning Larsen i en recension. 
34. Marie-Louise Ekman, 68, chef på Dramaten. Lite fakta först: Marie-Louise Ekman är ett geni. Att ingen större konsthall satt upp ett retrospektiv över hennes konstnärskap på länge är obegripligt. Sedan 2010 är hon även hyllad chef på Dramaten. Det första halvåret med Ekmans repertoar gick antalet besökare upp med 50 procent jämfört med året innan. Och i fjol blev det – även om teaterinstitutionen anklagades för resursslöseri – ett nytt publikmässigt segertåg för landets kulturella högborg.
33. Max Martin, 42, musik- producent. Max Martin, egentligen Karl Martin Sandberg, har blivit så stor att hans osannolika framgångar blivit vardagsmat. Han tycks ha precis hur många listraketer som helst i sig. Under 1990-talet köade alla från Britney Spears till Bon Jovi för att få jobba med svensken. 2012 skrev han låtar åt bland annat Justin Bieber, Christina Aguilera, Taylor Swift och Katy Perry.

32. Malik Bendjelloul, 35, filmskapare. 1984 vann Ingemar Bergmans ”Fanny och Alexander” en Oscar för Bästa utländska film. Nästan tre förbannade decennier hann sedan passera innan det var dags igen. Med dokumentärfilmen ”Searching for sugarman” förde Malik Bendjelloul upp Sverige på filmkartan. Att filmen inte presenterar en hundraprocentig sanning? Orka bry sig. Filmen är ju ljuvlig. Dessutom är bra konst alltid en smula förskönande. Nu väntar vi ivrigt på vad som komma skall.

31. Catharina Leijonhufvud, 35, artistansvarig för ”Allsång på Skansen”. Att ansvara för artisterna på ”Allsång på Skansen” måste vara ungefär som att spika truppen till fotbollslandslaget inför ett VM. De spelare man väljer ut blir liksom per automatik säsongens mest omtalade. Programmet har en institutionaliserad roll i svensk tv och två miljoner tittare per avsnitt.

30. Henrik Schyffert, 45, komiker. Henrik Schyffert har sagt att det roligaste han vet med Killinggängets”Fyra nyanser av brunt” är att tavlorna hemma hos paret som läser Mankellböcker ihop, sitter alldeles för lågt. Det säger något om hans känsla för detaljer. Bäst har Henrik Schyffert – denna monumentalfigur inom svensk komedi – varit på scen. ”Glenn Killing i Manegen”, ”The 90’s – ett försvarstal” och nu senast ”Ljust & fräscht”, placerar sig alla på en topp 10-lista över landets bästa humorshower någonsin.

29. Karin af Klintberg, 40, tv-producent. När Lotta Lundgren tog sin idé om ett matprogram till Henrik Schyffert och Erik Haag frågade de vem hennes drömproducent var. Svaret: ”Han som gjorde ’Värsta språket’.” Då sa Henrik: Det är en kvinna som heter Karin. Alla vill jobba med henne, hon har en väntetid på fyra år. Jag ringer henne.” Den här episoden – som illustrerar Karin af Klintbergs inflytande – återgavs när hon porträtterades i Filter. Landets vassaste tv-producent har just gjort klart med säsong 2 av ”Historieätarna.”

28. Lina Thomsgård, 34, pr-konsult. Robyns pr-konsult Lina Thomsgård startade Rättviseförmedlingen för tre år sedan. Syftet? Att ta fram namn på experter, ofta i kultur- och nöjesindustrin, som inte är män. Och/eller experter med en annan bakgrund än svensk. För en vecka sedan nådde förmedlingen 40 000 medlemmar på Facebook. Dessa har hittills hjälpt uppdragsgivare att göra över 500 efterlysningar och samlat in över 17 000 tips på alternativ som skulle kunna bryta normer i olika sammanhang. Lina Thomsgård har visat NöjesSverige att ursäkten “de andra finns inte” – bland annat när det gäller dj:ar, musikproducenter, regissörer och teaterchefer – helt enkelt inte duger längre.

27. Daniel Espinosa, 36, filmregissör. Daniel Espinosa är för tillfället Sveriges hetaste regissör i Hollywood. ”Safe house”, med Denzel Washington, blev en enorm publiksuccé – långt över förväntningarna. Det surras nu om att Espinosa ska regissera en ny storfilm: ”Child 44”, en thriller som ska utspela sig i 1950-talets Sovjet. Och han tänker fortsätta rida på samarbeten som redan visat sig framgångsrika. Joel Kinnaman, som medverkade i både ”Snabba cash” och ”Safe house” spelar en av rollerna i filmen som produceras av Ridley Scott.

26. Lovisa Bergenstråhle, 37, castingansvarig för ”Så mycket bättre”. Mastiff-producerade ”Så mycket bättre” – som castas av Lovisa Bergenstråhle – har blivit det viktigaste programmet som en svensk artist kan medverka i. Skillnaden mot till exempel Melodifestivalen är att ”Så mycket bättre” har en topplistegaranti som inte schlagerspektaklet kan erbjuda. Plura Jonsson berättade nyligen i ”Pluras kök Spanien” att han dragit in miljonbelopp på Petra Marklunds coverversion på Eldkvarn- låten ”Kärlekens tunga”.

25. Vimal Kovac, 39, vd för Stureplans- gruppen. 1996 hoppar Vimal Kovac av sina studier på KTH och startar Spy Bar i Stockholm. Han har 50 000 kronor på fickan. Möblerna till nattklubben inhandlas på Myrorna. 17 år senare är Stureplansgruppen så stor att nöjesimperiet ibland kritiseras för att ha en monopolställning. Stureplansgruppen dominerar med sina nattklubbar (som Sturecompagniet) och festivaler (som Summerburst) Stockholms nöjesliv, och genom åren har man även startat framgångsrika krogar i Visby, Båstad och Göteborg.

24. Noomi Rapace, 33, skådespelare. Halvvägs in i den svenska filmen ”Svinalängorna” finns en scen när Lena (Rapace) bryter ihop efter att hon får beskedet om sin mammas död. Den scenen borde vara obligatorisk i undervisningen på landets teaterskolor. Noomi Rapace, som fick sitt stora genombrott när hon tolkade Lisbeth Salander i ”Millennium”-trilogin, har en helt unik förmåga att ge sina rollfigurer kött och blod. Just nu viskas det om att hon är aktuell för en uppföljare till ”Prometheus”.

23. Håkan Hellström, 39, artist. Det som gör nationalikonen Håkan Hellström fullständigt unik inom svensk pop- och rockhistoria är att han inte fått en dålig recension på över ett decennium. Han är konsekvent älskad – av alla. Eller ja, åtminstone de som räknas. In other words: de som förstår att popmusik inte handlar om teknik. När Håkan Hellström, som den här våren, ger ut ett nytt album blir det därför som i leken ”Hela havet stormar” när musiken tystnar: kultur- och nöjessverige fryser på stället. Alla väntar spänt på vad Frölunda-sonen ska släppa ifrån sig den här gången. 

22. Christer Björkman, 55, producent för Melodifestivalen. Möjligen är festivalgeneral Christer Björkman en, som det heter på hans hemsida, ”mångsidig man med stil och styrka” men Melodifestivalens framgångar är – trots detta! – inte enbart hans förtjänst. Men faktum är att folkfesten förvandlats till en monumental succé sedan han tillträdde 2002. Nyckeln till framgången var hans beslut att dela upp programmet i deltävlingar. Finalen i fjol lockade fler tittare än Kalle Anka på julafton.
21. Anna Serner, 48, vd för Svenska filminstitutet. Anna Serner har prisats för sin insats för Svenska filminstitutet sedan hon tillträde. Och nog behövs en högljudd person på en sådan inflytelserik – men före Anna Serners tillträde – alltför osynlig organisation. Stiftelsens betydelse för svensk film är oumbärligt. Syftesbeskrivningen? ”Att stödja produktion, distribution och visning av värdefull film, att bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet samt att representera den svenska filmen internationellt.”

20. Ann-Sofie Johansson, 48, chefsdesigner på H & M. När H & M:s förra designchef Margareta van den Bosch tillträdde så hade Ann-Sofie Johansson just fått jobb som klädförsäljare vid företagets butik i Skanstull. Året var 1987. När van den Bosch 21 år senare lämnade över blev det till just Johansson, som under tiden gjort en minst sagt imponerande resa inom världens tredje största butikskedja för kläder. Under Johanssons ledning har H & M:s samarbeten med några av världens mäktigaste kändisar, senast Beyoncé Knowles-Carter, fortsatt att spira.

19. Vicky Von Der Lancken, 70, teaterproducent. Vicky Von Der Lancken driver Oscars- och Chinateatern i Stockholm. Sedan tidernas begynnelse har hon producerat teater, musikaler, sommarlustspel och turnéer. Många trodde att hennes karriär var över när hon för snart tio år sedan dömdes för skattebrott och fick avtjäna fem månader på den öppna anstalten Sagsjön i Västsverige. Men icke. Den svenska nöjesindustrins grand old lady dansade snart tillbaka in i strålkastarljuset och har sedan dess fortsatt leverera.

18. Per Sundin, 50, vd för Universal. Att komma som vd till svenska Universal 2008 måste ha varit ungefär som att ta över som ny reaktorchef på Fukushima under kärnkraftshaveriet. När Per Sundin tillträdde befann sig skivbranschen i vad som beskrevs som en ”permanent kris” Men delvis tack vare att Sundin suttit på parkettplats under de senaste årens streamingrevolution har skivbolaget klarat sig oväntat bra. Mycket är förstås även Spotifys förtjänst. I dag ligger Universal på samma instäktsnivåer som 2004.

17. Peter Englund, 46, författare. Peter Englund är den svenska parnassens generaldirektör. Som chef över Svenska Akademien har han intagit en självklar maktposition i Kultursverige. De egna historiska romanerna är troligen de mest underhållande Sverigeskildringarna som någonsin producerats.

16. Bibi Rödö, 52, radioproducent. De som inte gillar DN:s auktoritära ställning i Medie-Sverige – som enligt många är inbillad – brukar ironiskt säga att tidningens reportrar tycks tro att ”Har det inte stått i DN så har det inte hänt!” För att parafrasera den påhittade devisen: ”Har du inte medverkat i ’Sommar’ i P 1 så är du ingen riktig kändis! Boss över landets främsta radioinstitution – Bibi Rödöö.

15. Casten Almqvist, 50, vd för TV 4-gruppen. Om åren som producent för TV3:s ”Efterlyst” har Casten Almqvist sagt: ”Vi utgick från vår journalistiska bakgrund för att skapa något vars kärna närmast var den klassiska journalistikens raka motsats. ’Efterlyst’ handlade om att sitta tillsammans med polisen och assistera dem i arbetet.” Att Casten Almqvist lyckats väl i rollen som vd för TV4-gruppen bottnar delvis i hans egna erfarenheter som tv-producent. Med satsningar som ”Så mycket bättre” och ”Halv åtta hos mig” har han stärkt kanalens position.

14. Felix Herngren, 46, regissör och manusförfattare. Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har sålt i över en miljon exemplar. Nu ska boken bli film. Förväntningarna har skruvats upp delvis tack vare att Felix Herngren står för regin. Och nog är det förståeligt. Allt annat som Herngren vidrör förvandlas ju till 24 karats humorguld. Övrigt på karlns cv: Dan Bäckman, Papi Raul, ”Solsidan” och ett gäng hyllade reklamfilmer. Så begåvad att man blir förbannad.

13. Peter Settman, 44, programledare och entreprenör. I dag är det nästan omöjligt att föreställa sig svensk nöjes-tv utan Peter Settmans inflytande. Vid 20 års ålder startade han sitt livsverk, Baluba. 2009 sålde han produktionsbolaget – för 92 miljoner kronor – men stannade kvar i rollen som kreativ chef. I portfolion hittas några av hörnstenarna inom svensk underhållningstelevison de senaste tio åren: ”Hey baberiba”, ”Melodifestivalen”, ”Dansbandskampen”, ”Sommarkrysset”, ”Partaj” och ”Grammisgalan”.

12. Robert Sehlberg, 43, musikchef på Rix FM. Varje dag lyssnar ungefär 900 000 personer på RIX FM. Det är några tusen fler än P 3. Musikchefen Robert Sehlberg har med andra ord ett stort inflytande över en stor del av svenskarnas musiksmak. Skillnaden mot P 3 är att kanalen i regel spelar redan utgivna artister.

11. Avicii, 23, artist. Tim Bergling, född 1989, är Swedish House Mafia-farbrödernas naturliga arvtagare. Aviciis enorma popularitet vittnar om det vi redan visste – dansmusiken är vår tids melodi. Musikgenren har de facto aldrig varit större än just precis nu. Agnetha och Anni-Frid fick kidsen att sjunga in i uppochnervända tennisracketar. Aviciis fans beställer hem mixerbord på nätet.

10. Jonas Bonnier, 49, vd för Bonnier. Bonniers informationsmonopol i Sverige har ibland jämställts med diktaturers. Inga paralleller i övrigt. Även om den makt som vd-Jonas förfogar över har samma sprängkraft som kärnvapen. Koncernen äger en rad varumärken inom nöjesbranschen – tidningar (som Damernas Värld), tv-kanaler (som TV 4), förlag (som Månpocket) och filminstitutioner (Svensk Filmindustri).

9. Filip Hammar, 38, och Fredrik Wikingsson, 39, programledare och författare. Föreställer man sig ett svenskt tv-landskap utan Filip och Fredrik så känner man sig snart som Frodo Baggins på väg mot Mordor. Se till exempel vilka program som lockade flest tittare förra veckan: ”Let’s dance”, ”Mästarnas mästare” och ”Antik-rundan”. Alla köpta tv-format från utlandet. Med anor från stenåldern. Det Filip och Fredrik gör – att bidra med nyskapande tv-program – är kort sagt livsviktigt för det svenska tv-mediet.
8. Karin Gunnarsson, Germund Stenhag och Linda Nordeman, musikläggare på P 3. Det enskilt viktigaste som kan hända din karriär om du sysslar med musik på 2010-talet – ett tidevarv då det inte längre går att tjäna pengar på skivförsäljning – är att P 3 plockar upp din singel. Musikläggarna där kan på egen hand lyfta en svensk outgiven artist från okänd till stjärna. Sveriges Radios populärmusikchef Pia Kalischer är överbefälhavaren, men det är underhuggarna, Karin Gunnarsson, Germund Stenhag och Linda Nordeman, som sitter på den reella makten.
7. Steve Angello, 30, Axwell, 35, och Sebastian Ingrosso, 29, Swedish House Mafia. 27 mars 1980. Och 24 mars 2013. Två datum som för all framtid kommer vara inristade i den svenska musikhistorien. Det förra anger datumet för ABBA:s sista spelning – det senare för Swedish House Mafias. När unga rockmänniskor fnyser åt dagens housemusik, ”Hur svårt kan det vara att lägga på en skiva och stå och dansa lite”, inser de inte att de gör samma misstag som deras far- och morföräldrar gjorde när de dömde ut Elvis.
6. Stellan Skarsgård, 61, skådespelare och Hollywood- fabrik. Hört talas om Valter Skarsgård? Inte? Lägg det namnet på minnet. Om några år kommer nämligen Stellans yngsta son, född 1995, dansa in i någon påkostad amerikansk film eller tv-serie och skapa ny Skarsgård-hysteri. Sett till att historien upprepar sig alltså. Övriga Skarsgårdsöner, utom Sam, har i tur och ordning gjort sig ett namn i USA. Snart är det Bills tur i Netflixserien ”Hemlock Grove”. Stellan klättrar – uppriktigt talat – inte till plats nummer sex enbart på egna meriter. Med tanke på den begåvade avkomman är han rena Hollywoodfabriken.
5. Eva Hamilton, 59, vd för SVT. Eva Hamilton är journalisten som 2006 blev vd för SVT. Denna oljetanker inom svenska medier. Ansvaret som vilar på hennes axlar är svårgripbart, att få public service att fortsätta överleva som central publicistisk kraft. Hennes gärning sedan tillträdandet har varit imponerande. Hon började med att spara in en kvarts miljard och fortsatte sedan genom en tätt vegeterad djungel av licensutredningar, interna konflikter och ökad konkurrens. Hennes satsning på SVT Play visade sig närmast läskigt rätt i tiden och inte minst har hon arbetat för att män och kvinnor ska ha samma position i företaget.

4. Zlatan Ibrahimovic, 31, fotbollsspelare. Zlatan är som bekant fotbollsspelare, men har likväl en avgörande genomslagskraft på nöjesindustrin. Hans biografi är en av de mest sålda inbundna böckerna i Sverige – sitt stilla i båten nu Kent Ekeroth – genom alla tider. När Zlatan spelar landskamp och någon kanal som inte har sport i sina reguljära sändningar visar matchen brukar det ofta sluta som det gjorde när Sverige spelade VM-kval senast. 1,8 miljoner tittare bänkade sig – och vips blev det den bästa fredagen i Kanal 5:s 24-åriga historia. Nu väntar vi på filmatiseringen av Zlatans liv. Ge huvudrollen till Fares Fares så kommer den krossa alla svenska biorekord.

3. Lena Adelsohn Liljeroth, 57, kultur- och idrottsminister. Under valspurten 2010 skrev numera nedlagda tidningen Stockholm City att kulturministern tyckte att ordet kultur kunde ha en negativ klang. Serieskaparen Liv Strömquist replikerade: ”Jag tycker att namnet Lena Adelsohn Liljeroth har en väldigt negativ klang. Därför föreslår jag att hon döps om till Blubby.” Liljeroth har till hösten suttit på sin post i sju år. Vad hon åstadkommit råder det förstås delade meningar om, men hennes makt över kulturlivet är obestridligt. Det mest uppmärksammade under den här perioden inträffade för exakt ett år sedan när kulturministern leende skar, inte i kulturbudgeten den här gången, utan i performancekonstnären Makonde Lindes ”könsstympningstårta” på Moderna museet. Huruvida ”cake gate” blir ”Blubbys” mest bestående bidrag till Kultursverige återstår att se.

2. Daniel Ek, 30, vd och grundare av Spotify. När Daniel Ek var tretton år satt han i pojkrummet i Stockholmsförorten Rågsved och drog upp riktlinjerna för sitt första IT-företag. I dag är han rikare än Mick Jagger. Och den gubben är god för 2,2 miljarder. Ändå står den här astronomiska summan inte i relation till vad Daniel Ek åstadkommit. Spotify är större än så. För ett år sedan hamnade svensken på Time Magazines prestigefyllda årslista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. I grova drag kan man säga att tekniknörden Ek åstadkommit en demokratisering av musiken. När tjänsten lanserades 2008 blev den en veritabel frälsning för en musikindustri som blödde ymnigt. I dag finns 20 miljoner låtar tillgängliga via Spotify. Detta bör utan tvekan betraktas som den mest revolutionerande innovationen för spridningen av musik – någonsin. Hatten av.
1. Jonas Gardell, 48, författare och komiker. Jonas Gardell, mäktigast i Nöjessverige – really? Jodå. Ett färskt exempel illustrerar förstaplatsen särskilt väl. I somras ringde SVT upp Jonas Gardell och sade: ”Till långfredagen vill vi ha två timmar tv-underhållning, prime time. Du får en påse pengar. Gör vad du vill.” Att samtalet från statstelevisionen gick till just honom är ingen slump. Ingen annan person i Sverige har nämligen den ställningen. I snart 30 år har Jonas Gardell varit verksam. 1985 utkom hans första bok ”Passionsspelet”. Författaren Jonas Gardell har skrivit en bok som blivit obligatorisk läsning i grundskolan (”En komikers uppväxt”), manusförfattaren Jonas Gardell har vunnit en Guldbagge (”Pensionat Oskar”) och tv-priset Kristallen (”De halvt dolda”), komikern Jonas Gardell har varit banbrytande inom svensk stand up, teaterpersonen Jonas Gardell har satt upp ett dussin hyllade pjäser (som ”Rasmus”) och sång- och dansmannen Jonas Gardell har producerat en rad hyllade monologer och krogshower (som ”Tillfällig gäst i ditt liv”). Nämnde jag att han både deltagit i och varit programledare för Melodifestivalen också? Under vintern har Jonas Gardell varit mer omtalad än någonsin. Hans roman-trilogi, serie och pjäs om 1980-talets hiv-epidemi har skakat om. Att säga att Jonas Gardell under de senaste tre decennierna varit med och format – och omformat – det svenska samhället i grunden vore inte att övervärdera hans samlade gärning. Hans karriär har gått hand i hand med den politiska liberaliseringen för homosexuella. Sannolikt har han genom sina verk – som alla på olika sätt riktat strålkastarljuset mot en av samhällets allra mest marginaliserade grupper – gjort mer för att överbrygga homofobiska fördomar än alla prideparader och gaygalor tillsammans.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend