Årets Prideparad i Stockholm förväntas slå rekord.
Årets Prideparad i Stockholm förväntas slå rekord.

Det finns många förkortningar och begrepp inom hbtq. Här är en lista på alla du behöver känna till.

I dag är det dags för den stora Europride-paraden i Stockholm. Det kan vara knepigt att hålla reda på alla begreppen, gamla som nya. Här är en snabb genomgång.

Hbtq

En förkortning av homo, bisexuell, trans och queer. Denna förkortning brukar användas som ett paraplybegrepp för alla olika könsidentiteter och sexuella läggningar. Ofta läggs även ett plustecken till för att påpeka att det finns ytterligare identiteter och läggningar, såsom asexuell och intersex.

Asexuell

De som identifierar sig som asexuella kan använda begreppet på olika sätt. Det vanligaste är att den som identifierar sig som asexuell aldrig eller under en period inte känner någon sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte vill ha sexuellt umgänge med andra. Men det kan även användas som ett paraplybegrepp. Då inkluderas bland annat “demisexuell” – att bara känna sexuell attraktion till någon man har ett djupt emotionellt band med.

LÄS MER: RFSU: Så måste hbtq-undervisningen i skolan förbättras

Bisexuell

Den som identifierar sig som bisexuell känner sexuell attraktion till både män och kvinnor.

Pansexuell

En person som kan attraheras sexuellt av personer oavsett kön eller könstillhörighet. Skillnaden mellan pansexuell och bisexuell är att själva ordet “pan” antyder att det finns fler än två kön, medan bisexuell kan antyda att det endast finns två. En del föredrar därför att identifiera sig som pansexuella då de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.

LÄS MER: Stefan Yannelli: Inte orolig över att åka till Ryssland

Cisperson

Ordet “cis” kommer från latin och betyder “på samma sida”. En cisperson är någon som identifierar sig med det könet de tillgavs vid födseln.

FTM/ MTF

Förkortningarna står för “female to male” och “male to female”. Det är ett sätt att beskriva den transition som vissa transpersoner genomgår eller genomgått för att personens kropp, juridik och könsuttryck ska stämma överens personens könsidentitet.

LÄS MER: Fem framsteg för hbtq-personers rättigheter i världen det senaste året

Genderqueer

En person som identifierar sig mellan eller bortom könen kvinna och man. Ordet är även synonymt med ickebinär och intergender.

Hen/ den

Könsneutrala pronomen som antingen används när personens kön inte är relevant, inte är känt eller för den som varken identifierar sig inom könskategorierna man och kvinna.

LÄS MER: Experten listar: 5 Pridefestivaler i världen du måste besöka

Queer

Queer kan betyda flera saker. Det kan delvis betyda att en inte vill definiera sitt kön eller sin sexuella läggning, medan andra använder queer som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexualitet. Begreppet grundar sig i köns- och normkritik. Det vill säga hur vi placeras i olika kategorier som alla har sin utgångspunkt i heterosexualitet och könsbinaritet.

Transperson/ transexuell

En transperson är någon som inte identifierar sig med det könet de tillgavs vid födseln. Transexuell eller transexualism är en medicinsk diagnos. För att få genomgå en könskorrigering och få tillgång till ett nytt juridiskt kön i Sverige måste en transperson genomgå en könsutredning och få diagnosen transexuell.

LÄS MER: 5 viktiga steg för att göra fotbollen mer inkluderande för hbtq-personer

Transvestit

En transvestit är en person som klär sig i eller använder sig av andra attribut som traditionellt används av män respektive kvinnor. Det är dock en fråga om definition, då någon som inte klär sig enligt könsnormen inte behöver vara transvestit.

Källa: rfsl

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset