Blågult har sin starkaste mästerskapstrupp på flera år. Här är fem spelare som måste prestera för att Sverige ska utmana om guldet.

 1. Jim Gottfridsson

När Sverige misslyckades totalt i Rio-OS 2016 var skåningen helt under isen. Men under EM i fjol var Gottfridsson briljant – och Blågult tog silver. Mittnian och spelmotorn har den viktigaste rollen nu igen. Det är han som styr upp tempot och sätter Sveriges världsspelare på ytternio i rätt lägen. När Gottfridsson är bra, då är Sverige bra.

”Gotte” är Sveriges spelmotor.

2. Mikael Appelgren

Här hade det lika gärna kunnat stå Andreas Palicka, Appelgrens målvaktskollega. Men känslan är att ”Äpplet” rankas snäppet högre. Sveriges målvaktspar är hur som helst ett av VM:s främsta och har framför allt en ruggigt hög lägstanivå i sitt spel. Lyckas de dessutom pricka toppformen till de jämna matcherna är mycket vunnet för svensk del.

LÄS MER: Favorittippat Sverige spelar premiär – allt du behöver veta om handbolls-VM

3. Albin Lagergren

Det pratas mycket om Kim Andersson, men det är fortfarande Albin Lagergren som är förstavalet på högernio. 26-åringen gjorde VM-debut för två år sedan och var en av Sveriges bästa spelare. Sedan dess har han flyttat till Bundesliga och utvecklats ännu mer. Lagergrens styrka? Han är inte dålig på någonting. Det kan vara guld värt i ett VM.

Albin Lagergren är startman på högernio.

4. Jesper Nielsen

Försvarsklippan riskerar att missa de två första matcherna mot Egypten och Argentina. Det är matcher som Sverige ska vinna ändå – men mycket längre än så kan vi inte vara utan Nielsen. Han är unik i avseendet att han är den enda mittsexan som är världsklass både i försvar och anfall – utan Nielsen tvingas Sverige till fler byten i matcherna.

LÄS MER: Nytt upplägg på VM – då är Sverige en av favoriterna: ”Galet märkligt”

5. Jerry Tollbring

Sveriges trupp är stark, men är det på någon position det finns (om än små) frågetecken är det på vänstersex. Jerry Tollbring gjorde succé i sin VM-debut för två år sedan och blev uttagen i All Star-laget, men hade ett tyngre EM i fjol. Kommer Tollbring och kantkollegan Hampus Wanne upp i sin högstanivå är Sverige värdsklass på varje position.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll