Skinkan är viktigast, enligt undersökningen.
Skinkan är viktigast, enligt undersökningen.

Vad som serveras på julborden skiljer sig över landet – men ett par rätter verkar svensken inte klara sig utan oavsett ort. Tvåtredjedelar av svenska folket tycker att skinka är ett måste, visar en undersökning från Yougov.

Skinka, julmust, köttbullar och sill toppar listan över julbordsfavoriter, enligt Yougovs enkätundersökning. Rätterna följs av julgodiset, pepparkakorna och risgrynsgröten. Först på elfte plats hittar vi den första vegetariska rätten i rödbetssalladen.

LÄS MER: Så ser din julmat ut – innan den behandlas

Bara två procent uppger att de inte äter traditionell julmat och fem procent att de byter ute köttet mot vegetariska ersättningsprodukter.

Vad gäller dryck på bordet är det julmust och vinglögg som dominerar. Men alkohol är verkligen inget måste på julen – 47 procent uppger att de absolut eller troligen inte kommer att dricka på julafton. En procent mer vet att de kommer dricka eller troligtvis kommer att göra det.

Undersökningen visar också att nio av tio firar jul.

LÄS MER: Haag och Lundgren gör podd om julmat

Lista: Viktigaste mat och dryck på jul

 1. Skinka
 2. Julmust
 3. Köttbullar
 4. Sill
 5. Janssons frestelse
 6. Lax, rökt eller gravad
 7. Pepparkakor
 8. Julgodis
 9. Risgrynsgröt
 10. Vinglögg
 11. Rödbetssallad
 12. Revbensspjäll
 13. Ris á la malta
 14. Rödkål
 15. Lutfisk

Undersökningen är genomförd i Yougovs onlinepanel under perioden 15 till 18 december 2017. 1 520 personer har genomfört undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om julen julmat