Britterna
Britterna

Hård Brexit, mjuk Brexit, back stop och gränsfrågan mellan Irland och Nordirland. Det finns många termer och fenomen i Brexit-processen som kan vara svåra att förstå. Metro listar och förklarar några av de viktigaste.

Hård Brexit

Det betyder att EU och Storbritannien skiljs åt ordentligt efter utträdet. Det innebär bland annat att Storbritannien lämnar EU:s gemensamma tullunion. Det väntas skapa problem för företag som handlar över gränserna då gränskontroller av varor kommer att införas. Kontrollerna tros innebära förseningar och prishöjningar på varor som transporteras in och ut från Storbritannien. Den fria rörligheten för människor mellan EU och Storbritannien försvinner också troligtvis. En hård Brexit väntas enligt många bli väldigt dyrt för brittiska företag och privatpersoner. Den stora skillnaden mellan en hård och en avtalslös Brexit är att den hårda har en så kallad övergångsperiod på ett par år innan själva utträdet sker.

LÄS MER: Brexitavtalet fick nobben – historiskt nederlag för Theresa May

Mjuk Brexit

Innebär inga stora förändringar. Storbritannien blir kvar i tullunionen, den fria rörligheten bibehålls, och de blir kvar i EU:s inre marknad. EU-domstolens domar blir också fortsatt vägledande i Storbritannien. Den stora skillnaden blir att britterna inte kommer vara en del av EU:s gemensamma jordbruks- och fiskepolitik. Den här lösningen får stark kritik av Brexitförespråkarna då de menar att meningen med Brexit är att Storbritannien ska få bestämma regler och tullar själva. kritikerna menar även att det kan leda till att Storbritannien tvingas lyda EU-regler utan att kunna påverka dem.

Utträdesavtal

Är ett avtal som EU och och Storbritannien ska komma överens om och som ska reglera utträdet. Utträdesavtalet ska reglera allt ifrån vad som ska hända med EU-medborgare som bor i Storbritannien och tvärtom och vilka tullar och regler som ska gälla för varor som korsar gränsen. Theresa May och EU har kommit överens om ett avtal. Problemet är att det avtalet även måste godkännas i det brittiska parlamentet, och där är stödet för avtalet litet. Avtalet har nu röstats ner två gånger med stor majoritet.

LÄS MER: 19 händelser att ha koll på 2019

Avtalslös Brexit

En avtalslös Brexit inträffar om parterna inte kommer överens om ett avtal. Det innebär att alla regler och överenskommelser slutar gälla omedelbart. Detta riskerar att leda till kaotiska situationer eftersom Storbritanniens samhälle till stora delar är uppbyggt på ett EU-medlemsskap. En ”No deal” är inte omöjligt då det brittiska parlamentet har väldigt svårt att komma överens om ett avtal. Om detta blir verklighet ska utträdet ske den 30 mars 2019. Parlamentet kan dock rösta om att förlänga den tiden i ett sista försök att komma överens om ett avtal.

Gränsfrågan mellan Irland och Nordirland

Gränsfrågan mellan Irland och Nordinland är något som många pratar om i Brexit-sammanhang. Men vad handlar det om egentligen?

Jo, mellan 1969 och 1998 pågick en våldsam konflikt på Irland där tusentals människor dog. 1998 slöts ett fredsavtal som innebar ett slut på våldsamheterna. Nordirland är en del av Storbritannien och kommer att gå ur EU vid Brexit medan Irland som är helt självständigt kommer att vara kvar. Fredsavtalet i sig påverkas inte av Brexit, men flera delar i avtalet bygger på att båda parterna är med i EU. Brexit kan innebära att gränsen mellan länderna blir stängd och då kan våldsamheterna blossa upp igen. Man har ännu inte kommit överens i den här frågan och det grusar gång på gång förhoppningarna om att få till ett avtal.

Väggmålning om IRA i Belfast. Bild: TT.

Backstop

Det här är benämningen på en nödlösning på gränsfrågan mellan Irland och Nordirland. Det är ett skydd som ska ingå i ett avtal mot att det ska bli en hård gräns på ön. En backstop är något som både Irland och Nordirland vill ha då en hård gräns skulle kunna riskera freden i området. Parterna har enats om att nödlösningen ska finnas med i ett avtal, men inte exakt hur den ska vara utformad.

LÄS MER: Så stor fallskärm kan riksdagspolitiker få

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset