Kött, skumtomtar och potatis.
Kött, skumtomtar och potatis.

Tomma kalorier med stor klimatpåverkan, köttbitar pumpade med antibiotika och besprutade grönsaker. Här är matvarorna du ska passa dig för.

Utländskt kött: Den stora användningen av antibiotika inom djurhållningen odlar fram allt fler bakterier som är resistenta mot läkemedlet. Länder i Sydostasien är de största bovarna, enligt Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet. För att stoppa spridningen av antibiotikaresistenta bakterier uppmanar Björn Olsen att kraftigt minska köttkonsumtionen. Framför allt ska du undvika att köpa kött som inte är producerat i Sverige.

Vitt ris: Enligt en stor amerikansk studie från 2010 löper personer som äter mycket vitt ris större risk att få åldersdiabetes. Äter du mer än fem portioner vitt ris i veckan är risken att drabbas förhöjd med 17 procent. Ät hellre brunt ris som, enligt studien, minskar risken.

Snacks: Godis, chips och läsk är inte bara onyttigt – de tomma kalorierna kan också ha hög klimatpåverkan. Ett paket skumtomtar har till exempel lika stor klimatpåverkan som en portion griskött och chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis, enligt WWF.

LÄS MER: Infektionsexperten: Den här maten ska du inte köpa

Hajmal: Det finns misstankar om att den odlade fisken hajmal, också känd som pangasius, innehåller höga halter miljögifter och antibiotika. Fisken odlas främst i asiatiska länder och sedan en tid tillbaka görs provtagningar vid import till EU. Vid provtagningarna har man hittat både förbjuden antibiotika och miljögifter.

Potatis: Är en av de grödor som besprutas allra mest. Det är ett problem eftersom att bekämpningsmedlet sprids i naturen och utvecklingen är ett folkhälsoproblem, enligt Naturskyddsföreningen som uppmanar konsumenter att välja ekologisk potatis.

Besprutad frukt: Frukter som äpplen, jordgubbar, banan och vindruvor besprutas ofta ordentligt. Frukterna brukar hamna i gifttoppen när Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) genomför provtagningar på en stor mängd olika livsmedel. Det går att gnugga bort mycket av gifterna men för att helt slippa dem är det bäst att välja ekologiskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset