Sveavägen i Stockholm, Drottningtorget i Göteborg och Jan Waldenströms gata i Malmö var de platser där flest anmälde cykelstölder 2017.
Sveavägen i Stockholm, Drottningtorget i Göteborg och Jan Waldenströms gata i Malmö var de platser där flest anmälde cykelstölder 2017.

Sveavägen i Stockholm, Drottningtorget i Göteborg och Jan Waldenströms gata i Malmö. Metro har listan över vilka gator i våra storstäder som var mest drabbade av cykelstölder under 2017.

I Stockholm toppas listan över gatorna med flest anmälda cykelstölder 2017 av den centralt belägna Sveavägen, där 71 cyklar stals förra året. På plats två och tre ligger Ringvägen (63 anmälda cykelstölder) och Götgatan (60 anmälda cykelstölder) på Södermalm. Att två gator på Södermalm hamnar högt upp på listan förvånar inte Anders Lindberg, kommunpolis i stadsdelen.

Han tror att relativt många cyklister tillsammans med en hög andel livsstilskriminella på Södermalm kan vara en del av förklaringen.

– I många fall är det personer som har en missbrukarbakgrund eller är utslagna av andra skäl som stjäl cyklarna. De begår brott när tillfälle ges, säger han.

I Göteborg ligger Drottningtorget utanför centralstationen i topp med 49 anmälda cykelstölder 2017. På plats två och tre ligger Östra Hamngatan (37 anmälda cykelstölder) och Vasagatan (24 anmälda cykelstölder).

I Malmö toppas listan av Jan Waldenströms gata, där Skåne universitetssjukhus ligger och där 79 cyklar anmäldes stulna förra året. På andraplatsen ligger Södra förstadsgatan (74 anmälda cykelstölder) och på tredje plats Per Albin Hanssons väg (57 anmälda cykelstölder).

– Det verkar röra sig om antingen pendlarplatser där många människor rör sig eller stora arbetsplatser som ligger vid de här gatorna. Det är platser där det finns mycket cyklar, säger Pierre Douhan, kommunpolis i Malmö.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm (till vänster) har själv ett ordentligt lås till sin målade poliscykel för att den inte ska bli stulen. Foto: Lars Hedelin, Polisen.

LÄS MER: Så skyddar du dig från cykelstölder

Det är viktigt att anmäla stölden av cykeln och dess ramnummer till polisen om cykeln skulle återfinnas. Det händer att polisen tvingas lämna tillbaka en cykel till den person som polisen misstänker har stulit den eftersom stölden inte har polisanmälts.

Med hjälp av ramnumret kan man även kolla med polisen så att den begagnade cykel man är intresserad av att köpa inte är stulen.

Men det är inte alla som anmäler en cykelstöld till polisen. Varje år drabbas ungefär 270 000 hushåll i Sverige av cykelstöld, enligt Brottsförebyggande rådet, Brås, Nationella trygghetsundersökning. Men 2017 anmäldes samtidigt bara 65 200 cykelstölder till polisen.

Antalet cykelstölder låg på ungefär samma nivå 2016 och 2017. Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, tror dock att cykelstölderna kan komma att öka i antal framöver. Många kommuner satsar på att underlätta för cyklister så att fler ska välja cykeln istället för bilen. Dessutom har intresset för elcyklar ökat. De kan vara mer stöldbegärliga om de är dyrare än andra cyklar.

– Jag förväntar mig en ökning med tanke på den politiska inriktningen. Vi har inte peakat i antalet cyklar i Stockholms innerstad, även om jag inte tror att vi når Pekings nivå. Det blir även en ökad efterfrågan på begagnade cyklar, vilket skapar en marknad för stulna cyklar, säger Anders Lindberg.

Tyvärr är det många av dem som förlorar sin cykel som aldrig får se den igen och där gärningsmannen aldrig hittas. Därför är det extra viktigt att göra det man själv kan för att försöka undvika att bli av med sin cykel, enligt Anders Lindberg.

– Det ligger ett stort eget ansvar att skaffa ett bra lås och ta hand om sin egendom, säger han.

LÄS MER: Så får du tillbaka din stulna cykel

Pierre Douhan, kommunpolis i Malmö. Foto: Polisen.

Så skyddar du dig mot cykelstölder

  • Använd inte bara låset som finns på cykeln när du köper den. Köp även ett ordentligt lås. Lägg lite extra pengar på det, speciellt om du har en dyrare cykel.
  • Lås fast cykeln vid någonting som sitter fast ordentligt.
  • Om du låser fast cykeln i en offentlig miljö kan du skruva loss sadeln så att cykeln bli obrukbar och mindre attraktiv att stjäla. Ta även bort andra löstagbara saker som är fästa på cykeln.
  • Lämna cykeln på upplysta platser och gärna där det finns gott om hus med fönster mot gatan så att chanserna ökar att någon kan se ett stöldförsök.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen för lättare identifiering av just din cykel.
  • Du kan även låta rista in ett speciellt kännetecken för just din cykel, vilket kan underlätta om cykeln blir stulen eftersom ramnumret ibland filas bort av tjuven.
  • Om din cykel blir stulen, anmäl det alltid till polisen.

Källa: Polisen.

LÄS MER: Så skyddar du dig från cykelstölder

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset