Störiga grannar är ett problem för många.
Störiga grannar är ett problem för många.

Högljudda fester, vibrerande telefoner och bråk. Det är några av de ljud som stör grannarna allra mest. "Grannarna är inte alltid medvetna om att de stör", säger Monika Jukic, chefsjurist på SCB.

Bor du i lägenhet? Då har du med stor sannolikhet stört dig på en granne någon gång.
De vanligaste fallen som rapporteras in till Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, handlar om olika typer av irriterande ljud. Musik på hög volym, högljudda fester eller bråk och skrik uppskattas sällan av de som bor på andra sidan väggen.

Hur hanterar man då en störig granne på bästa sätt?

– Det beror på vad man har för roll. Sitter man i styrelsen så har man en skyldighet att agera och se till att boendemiljön för alla i fastigheten är god, säger Monika Jukic.

Hon berättar att man kan agera på flera olika sätt.

– Antingen så pratar man med den som stör och fungerar inte det så måste man vidta åtgärder. Till slut kanske man måste säga upp medlemmen om det inte löser sig.

LÄS MER: Det här gäller när dina grannar är stökiga 

Är man en vanlig medlem och har en granne som stör är det också bäst att prata med personen till att börja med.

– Det kan vara så att grannen inte alltid är medveten om att den stör. Men ibland kan störningarna vara mer allvarliga, till exempel om någon har missbruksproblem, och då kanske man inte känner för att prata med grannen. Då måste man vända sig till styrelsen. I vilket fall som helst är det viktigt att det sker i tid. Man måste dokumentera störningarna under en ganska lång tid för rättsprocessen.

LÄS MER: Klagade för mycket på grannen - vräks själv

Bor man i ett flerbostadshus får man ha en viss tolerans för olika ljud. För att vara en så god granne som möjligt säger Monika Jukic att man ska förhålla sig till de ordningsregler som finns i föreningen.

– Man kanske inte ska ha exempelvis hantverkare hemma efter en viss tidpunkt på kvällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset