Fifa har presenterat vilka tre spelare som gör upp om titeln som förra säsongens bästa spelare. På herrsidan petas bland andra Lionel Messi. Metro går igenom kandidaterna.

Herrar

Cristiano Ronaldo, Portugal, Juventus (Real Madrid) 

Förra säsongen inleddes trögt för den portugisiska målkungen. Ronaldo hade ”bara” gjort sex ligamål för Real Madrid efter halva ligaspelet. Men sen exploderade han. Målskörden i ligan slutade på 26 mål – och i Champions League förde Ronaldo Real Madrid till klubbens tredje raka titel med sina 15 mål på 13 matcher. I sommarens VM gjorde han fyra mål i gruppspelet, men Portugal fick lämna turneringen i åttondelsfinalen.

Luka Modric, Kroatien, Real Madrid

Den lilla kroaten gjorde karriärens bästa säsong. Mittfältaren var vital i Real Madrids resa till Champions League-guldet, och tog sedan sitt Kroatien till en historisk VM-final. Modric kan redan stoltsera med två individuella utmärkelser den senaste tiden – priset som hela VM:s bästa spelare och Uefas pris som bästa spelaren i Europa förra säsongen. Mycket talar för att 32-åringen också kommer ta hem det här.  

Mohamed Salah, Egypten, Liverpool

Att värvningen av Mohamed Salah var bra och spännande tänkte i princip alla när Liverpool hämtade honom från Roma. Men att han skulle slå Premier League-rekordet i antalet mål och skjuta Liverpool till Champions League-final var det inte många som trodde. 26-åringen gjorde allt rätt hela säsongen för klubben, och skulle komma till VM som en av de stora stjärnorna. Men efter en skada i CL-finalen mot Real Madrid kunde egyptiern inte göra sig själv rättvisa.

Damer

Ada Hegerberg, Norge, Lyon 

Den 23-åriga anfallaren hade en magisk säsong i sitt franska klubblag. Förutom att Lyon gick obesegrade genom hela säsongen besegrade man också Nilla Fischers Wolfsburg i Champions League-finalen och blev europeiska mästare. Hegerberg var också nominerad till Uefas pris för förra säsongen, men nådde inte hela vägen där. Den norska målsprutan skrev nytt kontrakt med Lyon i början på sommaren – något som gjorde henne till världens bäst betalda damspelare.

Dzsenifer Marozsan, Tyskland, Lyon

Vi svenskar har inte speciellt bra minnen av Marozsan – det var hon som gjorde ett av Tysklands mål i OS-finalen mot Sverige 2016 som tyskarna vann. Men 26-åringen, som föddes i Ungern, är desto mer populär i hemlandet och i klubblaget Lyon. Precis som Hegerberg var hon dominant när laget promenerade hem den franska ligan och vann Champions League. Marozsan är den perfekta tvåvägsspelaren – löpstark i båda riktningar och målfarlig framåt. 

Marta, Brasilien, Orlando

Är det verkligen den Marta, tänker ni? Ja, brassen som dominerade i damallsvenskan under sammanlagt ett decennium är fortfarande bland de allra bästa. Det senaste året har hon vunnit Copa America med sitt Brasilien och agerat både målskytt och spelkreatör i sitt amerikanska klubblag. Lita på att Marta, som hunnit fylla 32 år, är redo att föra sitt land långt i nästa sommars fotbolls-VM.

Fakta: Fifas ”The best”

Priset delas ut till vem som, enligt Fifa, varit världens bästa spelare den gånga säsongen på herr- respektive damsidan.

Den 24 september presenteras vinnaren.

Förutom huvudpriset delas det ut pris i fem andra kategorier: Bästa manlige tränare, bästa kvinnliga tränare, bästa målvakten, snyggaste målet och fans-priset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset