På fredag invigs vinter-OS i Pyeongchang. Totalt 110 utvalda ska representera Sverige. Här rankar Metro våra 10 största medaljhopp just nu.

1. Sandra Näslund, skicross.

21-åringen, som har dominerat i världscupen under vintern, nosade på medaljer redan i Sotji-OS. Då var hon 17 år. Nu är hon storfavorit att ta hem guldet.

2. Lag Edin, curling.

En andraplats i OS-genrepet, etta på världsrankingen och regerande Europamästare – men en knäskada på Niklas Edin oroar. Normalt sett en stark finalaspirant.

3. Charlotte Kalla, längdskidor.

Valde att stå över ett par tävlingar efter jul – men OS-genrepade med en andraplats när hon var tillbaka. Charlotte Kalla har totalt tre världscupsegrar under säsongen och är en stark guldkandidat på favoritdistansen 10 kilometer fritt.

4. Stina Nilsson, längdskidor.

I sprinten är Stina Nilsson alltid att räkna med. I vinter har hon vunnit två tävlingar på OS-distansen klassisk sprint och får absolut räknas som en kandidat till guldet. Får det tuffare i distansloppen.

5. Frida Hansdotter, alpint.

Slalomesset inledde med säsongen med att missa pallen i de första tävlingarna. Nu har hon prickat OS-formen med fem raka pallplatser i världscupen. Har tagit medalj i tre raka VM.

6. Sprintstafettlaget, längdskidor, damer.

I världscuptävlingen i Dresden vann duon Ida Ingemarsdotter/Maja Dahlqvist framför andraplacerade Hanna Falk/Stina Nilsson. Ett svenskt styrkebesked inför OS – men då saknades Norges stjärnor. Även Charlotte Kalla har öppnat för att ställa upp på distansen.

7. Jennie-Lee Burmansson, slopestyle.

Hon är 15 år gammal – och har tagit tre pallplatser på tre starter i världscupen. En av gångerna blev det seger. Jennie-Lee Burmansson blir den yngsta svensken någonsin i en vinter-OS-trupp och har också goda chanser att bli en historisk ung medaljör.

LÄS MER: Då tävlar svenskarna i OS – och här ser du tävlingarna

8. Stafett 4×5 kilometer, längdskidor, damer.

Givna Charlotte Kalla och Stina Nilsson har abonnerat två av platserna. Men vilka tar de andra? Anna Haag visade form under Tour de Ski, och därtill finns Ebba Andersson, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter att tillgå. Utmanas främst av Norge, USA och Finland.

9. Tre Kronor, ishockey, herrar.

Vilket lag drabbas väst av bristen på NHL-stjärnor? Det är inte Tre Kronor, i alla fall. Hoten från Kanada och USA minskar markant. Svår turnering att tippa.

10. Lag Hasselborg, curling.

Sverige spelade hem silver i EM både 2017 och 2016 och är en given favorit till att spela om medaljerna. Ett frågetecken måste dock höjas för rutinen i det relativt nykomponerade laget – pallar de pressen?

Fakta: Här är hela svenska OS-truppen

Längdskidor: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Ebba Andersson, Anna Haag, Anna Dyvik, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Daniel Rickardsson, Jens Burman, Oskar Svensson, Viktor Thorn, stafettlaget damer, stafettlaget herrar, sprintstafett dam, sprintstafett herr.

Skidskytte: Mona Brorsson, Elisabeth Högberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Peppe Femling, Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsilouma, Sebastian Samuelsson, stafettlaget damer, stafettlaget herrar och stafettlaget mixed.

Alpint: Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Emelie Wikström, Estelle Alphand, Sara Hector, Lisa Hörnblad, André Myhrer, Mattias Hargin, Matts Olsson, Kristoffer Jakobsen samt laget i parallellslalom.

Konståkning: Anita Östlund.

Freeskiing: Jennie-Lee Burmansson, Emma Dahlström, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester, Oliwer Magnusson.

Snowboard: Niklas Mattsson, Måns Hedberg.

Skicross: Sandra Näslund, Lisa Andersson, Victor Öhling Norberg, Erik Mobärg, Viktor Andersson.

Puckelpist: Walter Wallberg, Ludvig Fjällström, Felix Elofsson.

Ishockey: Damlandslaget och herrlandslaget.

Curling: Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin samt Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och reserven Henrik Leek.

Skridsko: Nils van der Poel.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset