Det råder brist på sjuksköterskor, lärare och inom byggindustrin. Det visar en lista som Arbetsförmedlingen har släppt över vilka utbildningar som lättast kommer ge jobb.

Ska du söka utbildning men är osäker på vad du ska välja? Då kan Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?” vara till hjälp.

I den har Arbetsförmedlingen gjort en analys av arbetsmarknaden och kommit fram till var det saknas mest arbetskraft. De tipsar även om vilka utbildningarna du ska söka för att få jobben där arbetskraftsbehovet är som störst.

– Prognosen som vi har släppt nu ser bättre ut än den vi släppte i somras. Då gav sju av tio utbildningar goda förutsättningar för arbete. Nu är den siffran på åtta av tio. Ekonomin är väldigt aktiv och då blir arbetsmarknaden också väldigt aktiv, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Stark arbetsmarknad väntar drönarstudenter

Både specialutbildade och grundutbildade sjuksköterskor eftersöks men också systemutvecklare, lärare och ingenjörer inom byggindustrin eftersöks speciellt mycket. De listar även yrken som inte kräver utbildning på högskolenivå där det råder brist på arbetskraft. Där är det bland annat snickare, murare, lastbilschaufförer och undersköterskor som listas.

– Allra bäst ser det ut för pedagoger, vårdpersonal och systemutvecklare. Här är trycket väldigt och den utbildade arbetskraften är begränsad, säger Annelie Almérus.

Sämst förutsättningar har de som utbildar sig inom media, kultur och design. Men analysen är inte allt, säger Annelie Almérus.

– Man ska titta på prognosen och tänka till innan man söker en utbildning. Om du verkligen vill utbilda dig till något där det ser tufft ut ska du göra det ändå. Men det är viktigt att vara medveten om att det kan vara svårt att få en fast tjänst efter utbildningen, säger hon.

LÄS MER: Arbetslösheten nere på rekordnivå

Enligt rapporten är det goda chanser att få jobb efter examen inom åtta av tio utbildningar men kravet nästan alla arbetsgivare ställer är att arbetstagaren minst har en gymnasieutbildning.

Yrken på högskolenivå där det råder störst brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) om fem år

Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning.

Förskollärare.

Grundutbildade sjuksköterskor.

Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning.

Läkare.

Lärare i yrkesämnen.

Mjukvaru- och systemutvecklare.

Röntgensjuksköterskor.

Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård.

Speciallärare och specialpedagoger.

Yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder störst brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) om fem år:

Betongarbetare.

Byggnads- och ventilationsplåtslagare.

Installations- och serviceelektriker.

Kockar och kallskänkor.

Lastbilsförare.

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer.

Murare.

Träarbetare och snickare.

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende.

VVS-montörer.

 

KÄLLA: Arbetsförmedlingen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset