Kändisar med examen från super-universiteten USA:s president Barack Obama har en juridikexamen från Harvard University.
Kändisar med examen från super-universiteten USA:s president Barack Obama har en juridikexamen från Harvard University.
Kändisar med examen från super-universiteten

Skådespelaren Natalie Portman – bland annat känd från Star Wars-filmerna, har en examen i psykologi från Harvard University.

Scanpix
Kändisar med examen från super-universiteten

Finansmannen Jan Stenbeck har en examen från Harvard.

Kändisar med examen från super-universiteten

Vetenskapsmannen Charles Darwin avlade examen vid Cambrigde.

Scanpix
Kändisar med examen från super-universiteten

Sasha Baron Cohen – här i rollen som fashonistan Brüno – har en examen från anrika University of Cambrigde.

Kändisar med examen från super-universiteten

Skådespelerskan Jodie Foster har en examen i litteratur från amerikanska toppuniversitetet Yale.

Kändisar med examen från super-universiteten

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har en juridik-examen från Yale Law School

Vill du hamna i sällskap med framtida presidenter? Då ska du söka till något av dessa universitet. Här är världens 200 bästa lärosäten, enligt tidningen Times Higher Education. Bäst i Sverige  är Lunds universitet, som hamnar på en hedrande 67:e-plats – av världens alla universitet.

Rankinglistan med världens bästa universitet sammanställs årligen av den engelska tidskriften Times Higher Education. I topp tre hittar vi anrika lärosäten som amerikanska Harvard University, engelska University of Cambridge och amerikanska Yale University.

Omtalade Harvard University är USA:s äldsta universitet, grundat år 1636 i Boston-förorten Cambrigde. Här har bland annat superkändisar som USA:s nuvarande president Barack Obama, skådespelaren Natalie Portman - och svenska finansmannen Jan Stenbeck tagit examen.

Times Higher Educations universitetsrankning grundar sig på flera parametrar, som bland annat är hur många vetenskapliga artiklar som har publicerats i universitets namn under året, en internationell enkät där akademiker svarar på vilket universitet de anser som världens främsta och en undersökning där studenter bedömer hur skolorna arbetat för att ta emot utländska studenter.

Bäst av alla högskolor och universitet i Sverige är Lunds Universitet – som hamnar på plats 67 i Times Higher Educations lista.

– Det känns naturligtvis jättebra, säger Eva Åkesson, prorektor på Lunds Universitet. Framför allt eftersom rakningen bland annat har röstats fram av universitetskollegor världen över, fortsätter Eva Åkesson.

Enligt Eva Åkesson ligger bland annat Lunds universitets satsning på internationalisering bakom det svenska läroverkets topp 100-placering i hela världen.
– Vi har flest antalet ansökande i hela Sverige när det gäller utländska studenter. Det ska bli en spännande utmaning att fortsätta ligga bra till i rankningen nu när man kommer införa studieavgifter för utländska studenter i Sverige, säger Eva Åkesson.

Vad finns det för svenska kändisar som har en Lunda-examen?

– Åh, det finns flera, bland annat före detta statsminister Ingvar Carlsson. Men jag vill framhålla att vi också har en lång tradition av svenska spexare här i Lund. Bland annat storskojaren Hasse Alfredson har gått här i Lund, berättar Eva Åkesson.


En plats på prestigefulla Harvard, Cambridge och Yale är drömmen för många studenter världen över.  Men hur svårt är det att komma in på något av dessa skolor – är det ens möjligt?

– Man måste förstå att det är en extrem konkurrens när det gäller att komma in på dessa skolor. Men samtidigt ska man komma ihåg att det inte är helt omöjligt, säger Chris Wigh, studievägledare och SyoGuiden.coms studieexpert.

Topplistor i alla ära – vad är viktigast att tänka på när man ska välja skola?

– Man måste fundera på vad som är viktigast för en själv. Läs på om de olika skolorna – vilken skola och utbildning tror du själv skulle passa dig bäst? Sedan är klart att en examen från elituniversiteten smäller högt, men jag är övertygad om att det inte här helt avgörande för arbetsgivarna, säger Chris Wigh.

Läs mer om studier på högskola och universitet på Syoguiden.com.

Läs mer om studier utomlands på Syoguiden.com.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset