49 länder klassas som "inte fria" i den nya rapporten. Det landet som hamnar längst ner på listan är Syrien. På bilden syns krigsskadade Aleppo från i mars förra året och president Bashar al-Assad.
49 länder klassas som "inte fria" i den nya rapporten. Det landet som hamnar längst ner på listan är Syrien. På bilden syns krigsskadade Aleppo från i mars förra året och president Bashar al-Assad.

USA tappar, Turkiet klassas numera som "inte fritt" och Sverige ses fortfarande som ett av världens friaste länder. Det visar den årliga rapporten om friheten i världens länder från organisationen Freedom House.

Friheten i världens länder fortsätter att minska för tolfte året i rad, det visar det politiskt oberoende forskningsinstitutet Freedom House årliga rapport som nyligen presenterades.

Sedan 2006 har Freedom House undersökt graden av politiska och medborgerliga rättigheter i alla världens länder. I rapporten kategoriseras länderna som fria, delvis fria eller inte fria utifrån en rad poängsatta kategorier.

I årets rapport klassades 88 länder som fria, 58 länder som delvis fria och 49 länder som inte fria. Utvecklingen går åt fel håll i flera länder, enligt rapporten.

 Vi ser länder som bara för tio år sedan verkade börja bli starka demokratier, länder som Turkiet, Polen, Ungern och Venezuela. De går istället bakåt, säger Michael J. Abramowitz, ordförande för Freedom House, i en film om rapporten på organisationens egen hemsida.

Enligt rapporten minskade friheten i 71 länder förra året och i 35 länder ökade friheten.

LÄS MER: Undersökning: Var femte svensk har en årslön på banken

Syrien klassas som det mest ofria landet. Det motiveras med att trots att terrororganisationen Islamiska staten, IS, förlorade territorium i landet så har den repressiva Assadregimen vunnit mark och IS lämnade även stor förödelse bakom sig.

Sverige fortsätter att ta hem en topplacering och klassas tillsammans med Norge och Finland som de mest fria länderna i världen. Alla tre länderna får maxpoängen 100 i undersökningen.

Turkiet och Zimbabwe gick från att klassas som ”delvis fria” till ”inte fria”. I Turkiet motiveras det med folkomröstningen för att stärka presidentens makt, godtyckliga åtal av meningsmotståndare, utrensning av anställda i den offentliga sektorn och svårigheter för medborgarna att fritt få uttrycka sina åsikter. Zimbabwe klassas som ”inte fritt” efter den militärkupp i november förra året som fick presidenten Robert Mugabe att avgå.

Läget i Gambia och Uganda blev istället bättre under året, och de flyttades från klassningen ”inte fria” till ”delvis fria”. Detta på grund av att Gambia fått en ny president och bland annat motståndskraften från mediasektorn ökat i Uganda.

Östtimor gick från att klassas som ”delvis fritt” till ”fritt” efter ett val utan incidenter.

Freedom House lyfter även fram den negativa utvecklingen för USA i frihetsundersökningen, en utveckling som har accelererat under 2017.

I rapporten står att USA:s president Donald Trump genom både ord och handling slutat använda sig av principer för landets ledning som funnits i decennier.

Det lyfts fram att presidenten sällan yttrar ordet ”demokrati” under sina utlandsresor och att han uttryckt beundran och personlig vänskap med diktatorer.

– Vi har varit ganska oroade över det stora antalet lögner och felaktigheter som har gjorts av presidenten och dokumenterats av oberoende faktagranskare, säger ordförande Michael J. Abramowitz på Freedom House hemsida. 

LÄS MER: Ny rapport: Sverige tappar i ranking bland världens mest jämställda länder 

Den politiska friheten och demokratin i världens länder fortsätter att minska, visar en ny studie. Foto: Alamy.

De 12 minst fria länderna i världen

Freedom House klassar 49 länder i världen som ”inte fria”. Här är de tolv av dem som ligger längst ner på listan. Skalan är från 1-100.

Syrien                                               -1
Sydsudan                                          2
Eritrea                                               3
Nordkorea                                        3
Turkmenistan                                  4
Ekvatorialguinea                             7
Saudiarabien                                    7
Somalia                                             7
Uzbekistan                                       7
Sudan                                                8
Centralafrikanska republiken         9
Libyen                                               9

Källa: Freedom House.

De 12 mest fria länderna i världen

Freedom House klassar 88 länder i världen som ”fria”. Här är de tolv av dem som ligger längst upp på listan. Skalan är från 1-100.

Finland                                               100
Norge                                                  100
Sverige                                                100
Nederländerna                                  99
Kanada                                                99
Uruguay                                              98
Nya Zeeland                                       98
Luxemburg                                         98
Australien                                           98
San Marino                                         97
Portugal                                               97
Danmark                                              97

Källa: Freedom House.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset