För en miljon kan du få koja eller slott.
För en miljon kan du få koja eller slott.

I ett antal kommuner räcker en miljon kronor till rena rama bostadsrättsslottet – i huvudstaden får du snarare en Harry Potter-skrubb. I Fagersta, som toppar listan över prisvärda kommuner, får du 326 kvadratmeter mer än i Stockholm, visar ny statistik.

Stockholmskommunerna dominerar på listan över var du får minst antal kvadratmeter bostadsrätt för pengarna. På topp-tiolistan är det bara Göteborg som lyckas slå sig in bland Stockholmskommunerna, visar prisstatistik från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling sammanställt.

– Det handlar om urbanisering, vi håller på att förflytta oss in till storstäderna. Så länge vi har hållit på med det här har det varit skillnader men det är klart att ytan i Stockholm blir mindre och mindre, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

LÄS MER: Clara, 22, bor på sju kvadratmeter – så skapades den svenska bostadskrisen

I Fagersta, bara några timmar utanför huvudstaden, kan en miljon räcka till en bostadsrätt på 340 kvadratmeter. I ytterligare fem kommuner kan du köpa lägenheter på plus 200 kvadratmeter för en miljon.

–Genomsnittsmänniskan drömmer fortfarande om ett hus på landet med närhet till vatten och natur. Men infrastrukturen hänger inte med, i Sverige vill folk leva där det finns jobb, skola, affärer och där man kan ha ett helhetsliv. Då blir det storstäderna som får koncentrationen, säger Tanja Ilic.

Skulle du ändå bestämma dig för att lägga din miljon på en koja i Stockholm istället för på ett slott på landet kan du stöta på problem. Enligt bostadssajten Hemnets prisstatistik har det bara sålts en bostadsrätt för mindre än en miljon i Stockholms kommun under 2017 och förra året såldes fem.

LÄS MER: Svenska folket: Låt bopriserna falla

Här får du flest antal kvm för en miljon kronor

 1. Fagersta kommun 340 kvm
 2. Haparanda kommun 315 kvm
 3. Tidaholm kommun 272 kvm
 4. Åmåls kommun 211 kvm
 5. Skara kommun 211 kvm
 6. Gislaveds kommun 206 kvm
 7. Kristinehamns kommun 200 kvm
 8. Tibro kommun 199 kvm
 9. Kalix kommun 193 kvm
 10. Nybro kommun 187 kvm

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Här får du minst antal kvm för en miljon kronor

 1. Stockholms kommun 14 kvm
 2. Danderyds kommun 17 kvm
 3. Sundbybergs kommun 17 kvm
 4. Solna kommun 17 kvm
 5. Lidingö kommun 18 kvm
 6. Nacka kommun 19 kvm
 7. Göteborgs kommun 20 kvm
 8. Täby kommun 22 kvm
 9. Värmdö kommun 22 kvm
 10. Sollentuna kommun 23 kvm

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset