När det gäller takbarer i Barcelona har 360º Terrace en svårslagen stämning. Dessutom serveras välsmakande bruncher på söndagar.
När det gäller takbarer i Barcelona har 360º Terrace en svårslagen stämning. Dessutom serveras välsmakande bruncher på söndagar.

Säg Spanien och de flesta tänker på sangria och cerveza, men i Barcelona är cavan nummer ett. Absolut ingenting hindrar katalanerna från att korka upp en flaska bubbel till lunch, en helt vanlig tisdag. Här är stadens bästa adresser att dricka cava på.

Liz Lindvall
El Xampanyet är en av Barcelonas mest anrika cavabarer.
Liz Lindvall
Stimmiga La Xampanyeria är nästan alltid full av festliga människor med cavaglas i händerna.
Liz Lindvall
Som små konstverk av ostar, korvar och annat gott. Tapas och cava funkar fint ihop.
Liz Lindvall
Spanien är inte bara sangria, i Katalonien böljar fält av vinrankor och där hittar man vad som kallas cavans huvudstad, orten Sant Sadurní d’Anoia.

Liz Lindvall på   tidningen Res   guidar dig till Barcelonas bästa bubbel. 

Legendariskt bar som ofta är proppfull 
La Xampanyeria – Can Paixano. Gatan ser inte mycket ut för världen och det är lätt att tro att man har gått vilse, tills man står rakt framför den stimmiga baren som nästan alltid är proppfull av partyglada människor med överfulla cavaglas i händerna. Kryssa dig försiktigt fram till bardisken och beställ ställets egen cava för några euro glaset. Ät en salt och kryddig korv till det. Detta ställe är legendariskt. 
Carrer de la Reina Cristina, 7 
canpaixano.com

►LÄS MER: Sju tips – det här får du inte missa i Las Palmas

Anrikt ställe med utsökt skinka
El Xampanyet. Barcelonas mest anrika cavabar ligger på samma gata som Picassomuseet i den gamla stadsdelen El Born och serverar bubblande, god cava tillsammans med utsökt lufttorkad skinka. Dessutom har stället vackert kaklade väggar som restaurangerna i södra Spanien och trevlig personal. Ett perfekt ställe att börja din gourmettur på. 
Carrer de Montcada, 22

Anspråkslöst krypin med underbara tapas
Quimet & Quimet. Ett litet, anspråkslöst krypin med de mest fantastiska tapas du kan tänka dig. Det är bara att säga till personalen vad du är sugen på så plockar de ihop små konstverk av ostar, korvar, patéer, skaldjur och allt annat möjligt gott. Skölj sedan munnen ren med husets cava mellan tuggorna eller mingla opretentiöst med ett glas i handen. 
Carrer del Poeta Cabanyes, 25

►LÄS MER: Här finns den franska själen

Fantastisk panoramautsikt 
Eclips Bar. Här är cavan både lyxig och dyr, men helt klart värd priset på grund av den fantastiska panoramautsikten. Baren är inhyst högst upp på 26:e våningen i hotellet W som ligger vid stranden och som har blivit ett av Barcelonas mest kända landmärken. Sjunk ner i en av de sköna ­sofforna och skåla i cava, sam­tidigt som du tittar ut över staden och Medelhavets glittrande horisont. 
Plaça de la Rosa dels Vents, 1 
eclipse-barcelona.com

För jazzälskare och filmfantaster
Café Vienés. Kliv in i hotellbaren på paradgatan Passeig de Gràcia och du får lätt en déjà vu. Hotellbaren Café Vienés ligger nämligen i den modernistiska byggnaden Casa Fuster som syntes i Woody Allens ”Vicky Cristina Barcelona”. Här kan du sippa på ett glas cava medan du lyssnar till ett skönt jazzband. På sommaren är takterrassen öppen med fin utsikt över stadsdelen Gràcia. 
Passeig de Gràcia, 132
hotelescenter.es/hotel-casa-fuster

►LÄS MER: Fem pärlor i Thailands huvudstad

Hipp cocktailbar
Velcro Bar. Stadsdelen Gràcias bästa cocktailbar tar även cava på allvar. De sköna snubbarna som äger stället är både hippa och trevliga och vet allt om det senaste i dryckesväg. Slå dig ner i baren och låt dem förklara för dig hur det mousserade vinet tillverkas och vad som egentligen är skillnaden mellan cava och champagne. 
Carrer de Vallfogona, 10

Med blick mot vackraste kyrkan
La Vinya del Señor. Har du tur finns det ett bord ledigt utanför denna chica vinbar i stadsdelen El Born. Uteserveringen är en av de charmigaste och rakt framför dig ser du Santa Maria del Mar, enligt många den vackraste kyrkan i Barcelona. Är det kallt eller trångt, sök dig in i lokalen som är varm och trevlig och har ett imponerade urval av över flera hundra bubblande och icke-bubblande spanska viner. 
Plaza Santa Maria, 5    

►LÄS MER: Här är bästa tipsen för din New York-resa

Pool och brunch passar till cavan   
360º Terrace. Det kryllar av fina takbarer i Barcelona. Men hotell Barcelós terrass i Raval har en svårslagen, skön stämning och en härlig pool att svalka sig i. Gå hit lagom till solnedgången för att dricka rosa bubbel medan himlen får samma färg. Missa inte heller deras välsmakande brunch på söndagar. Vem har sagt att man inte kan dricka cava till lunch?
Rambla del Raval, 17–21
barcelo.com

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset