Hösten är tiden då flest par skiljer sig. Enligt Statistiska centralbyrån kommer det in allra flest skilsmässoansökningar under september och oktober, skriver Nyhetsbyrån Siren. Här är kommunerna där flest skiljer sig.

Hösten är lika med skilsmässa? I alla fall enligt statistiken, där september och oktober hör till toppmånaderna när det gäller inlämnade skilsmässoansökningar.

– Semestern är avklarad och det är lång tid kvar till jul. Då passar det bättre på något sätt att ta tag i de här svåra frågorna, säger relationsexperten Lotta Cronqvist till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: "Så blir skilsmässan lättare för barnen"

Det är Stockholmskommunerna som dominerar bland kommunerna där flest skiljer sig. I Botkyrka kommun skiljer sig allra flest. Där skiljer sig 10,4 promille av den vuxna befolkningen. I kommuner som Arvidsjaur, Övertorneå och Storuman är det betydligt färre som skiljer sig. 

Lena Cronqvist säger att storstadens valfrihet och anonymitet är en viktig faktor i skillnaderna.

– På landsbygden är det mer social kontroll och fortfarande lite mer av ett tabu att skilja sig. Men generellt sett är bilden av skilsmässan helt annorlunda idag och många fler vill ha rådgivning. Det viktigaste är att inte skynda sig fram och att verkligen prata med varandra, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: "Att skiljas som vänner"

SCB nämner skillnader i befolkningssammansättning och giftasmönster som förklaring till de regionala skillnaderna.

45 734 personer i Sverige skilde sig under 2015.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset