Högst skattetryck har man enligt OECD i Belgien och Frankrike.
Högst skattetryck har man enligt OECD i Belgien och Frankrike.

I OECD:s nya rapport "Taxing wages" jämförs det genomsnittliga skattetrycket i medlemsländerna. Sverige hamnar på en sjätteplats – men två andra europeiska länder är i en klass för sig.

OECD:s nya rapport ”Taxing wages” – beskattning av löner – listar organisationens 36 medlemsländer efter hur stort det genomsnittliga skattetrycket är i respektive land. Man delar även in skattetrycket i direkt inkomstskatt och sociala avgifter.

I undersökningen hamnar Sverige på plats nummer 20, med en genomsnittlig inkomstskatt på 25,2 procent där 18,2 procent utgör direkt inkomstskatt och sju procent utgör sociala avgifter.

Sverige hamnar alltså i mitten av tabellen, och är en bra bit bakom länderna med högst skattetryck.

LÄS MER: OECD: Så kan svenska skolor bli bättre för utlandsfödda elever

Europeiska länder i topp

Toppar listan gör nämligen Belgien och Tyskland, där OECD beräknar att det totala skattetrycket landar på strax under 40 procent.

En majoritet av organisationens medlemsländer är europeiska, och det är också dessa som toppar 2018 års ”skattelista”. Det icke-europeiska land som hamnar högst upp på listan är Australien, med en genomsnittlig inkomstskatt på strax under 25 procent.

Som lägst är skattetrycket i Chile, som också är organisationens enda sydamerikanska medlemsland. Där ligger skattetrycket på blygsamma sju procent.

Tidningen Forbes listade på twitter ett par av medlemsländerna:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skatt